Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

ERC, JxCat i BComú acorden que Barcelona defensi l’amnistia i l’autodeterminació

|

- Publicitat -

Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició en defensa de l’amnistia i l’autodeterminació amb els vots de BComú, ERC i JxCat. El PSC, Cs, el PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra.

Segons el text, l’Ajuntament de Barcelona defensa l’amnistia “entesa com a la necessitat d’una solució col·lectiva i integral per a totes les persones exiliades, encausades i represaliades”, i l’autodeterminació “com la necessitat d’un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l’exercici de la lliure determinació de la societat catalana”. El text, amb contingut de declaració institucional, s’ha debatut a petició dels dos grups independentistes en una sessió extraordinària després del plenari ordinari.

Publicitat

ERC ha defensat que no es tracta d’una proposta “d’ERC o de JxCat” sinó de diversos actors, fent al·lusió al fet que més de tres-centes entitats del teixit social i civil de Catalunya ja s’han adherit a l’Acord Social per l’Amnistia. La regidora republicana Elisenda Alamany ha demanat a la resta de regidors enviar “un missatge clar” aquest divendres:”Els nostres veïns han demostrat que estan contra la repressió i li toca a l’ajuntament ser-hi”. Alamany ha apuntat que en els darrers anys el balanç és de 2.060 persones investigades, més de 600 contenciosos contra ajuntaments i l’exili i la presó de diversos líders polítics i ha lamentat que els diferents governs que hi ha hagut a l’Estat no han plantejat una alternativa política. “Des de fa més de 10 anys hi ha una majoria que vol decidir lliurement el seu futur i ho vol fer votant”, ha sentenciat.

Per la seva banda, JxCat ha demanat la desjudicialització i també ha defensat el text que s’ha votat avui. Com ERC, la regidora Neus Munté també ha recordat que la situació “ve de lluny” i ha fet referència als fets d’octubre del 2017. “Sí a la democràcia, sí a la llibertat d’expressió”, ha reivindicat Munté.

Et pot interessar  Puigdemont "respondrà probablement la setmana que ve" si serà el candidat de Junts al 12-M

En representació dels comuns ha intervingut el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que ha apuntat que ells mai no seran un “obstacle” per trobar una solució i “desjudicialitzar” el conflicte. De fet, ha recordat que van treballar “amb molta dificultat però fermesa” perquè els indults fossin una realitat i ha lamentat haver rebut per això acusacions de “traïdors” de “la pitjor part de l’independentisme”. “No obstant”, ha promès, continuaran treballant perquè la reforma de la sedició sigui una realitat.

Serra ha aprofitat per enviar un missatge als socialistes:”Tenim una oportunitat històrica en la reforma de la sedició”. El regidor ha apuntat que hi ha majoria al Congrés per fer-ho i ha advertit al PSOE del “xantatge” del PP o els càlculs electoralistes. A ERC i JxCat els ha dit que potser és el moment de deixar “l’independentisme màgic” per centrar-se tots plegats a “intensificar el diàleg i trobar solucions”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut