Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024
Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024

Barcelona aprova la nova taxa a les terrasses acordada entre el PSC i TriasxBCN

La nova taxa s'ha aprovat amb els vots del PSC, TriasxBCN, PP i Vox mentre que BComú i ERC han votat en contra

|

- Publicitat -

El Ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres la modificació de l’ordenança fiscal que regula la taxa de terrasses. L’aprovació és fruit de l’acord entre el govern municipal del PSC i el grup de Trias per Barcelona i compta amb l’aval del Gremi de Restauració de la ciutat perquè, a la pràctica, redueix el que recaptarà l’Ajuntament per aquest concepte. La nova taxa s’ha aprovat amb els vots del PSC, TriasxBCN, PP i Vox mentre que BComú i ERC han votat en contra. La proposta introdueix un nou escalat progressiu a la taxa aprovada al desembre de 2019 perquè paguin més aquells que ocupen més espai públic. La proposta del 2019 mai va entrar en vigor perquè arran de la pandèmia es va aplicar una bonificació del 75%.

Més enllà del criteri de la ubicació de la terrassa, que es manté, l’import de la taxa deixa de calcular-se de forma lineal, proporcional al nombre de taules, i es configura com a tribut progressiu on el cost de la taula varia i s’incrementa a les terrasses grans.

Publicitat

D’acord amb l’acord, els trams per completar el càlcul van de cinc taules en cinc taules i el coeficient que s’aplica comença en un 0,30 i es va incrementant per trams fins a 0,80. La proposta rebaixa l’esforç impositiu del sector dels 8 milions d’euros previstos a l’ordenança als 4 milions d’euros i posa fi al debat que s’ha mantingut durant els últims anys.

Actualment la recaptació anual de la taxa amb el 75% de bonificació que s’ha aplicat per pal·liar els efectes de la covid entre 2020 i 2023 és de poc més de 2 milions d’euros. Per tant, mai s’ha arribat a la recaptació inicial prevista dels 8 milions i tot i decaure la bonificació del 75%, arran de l’acord entre el PSC i Trias per Barcelona el sector haurà de pagar al voltant de 4 milions, que representa la meitat.

Ara, un cop es publiqui l’acord al Butlletí Oficial de la Província, s’obre un període de 30 dies hàbils d’informació pública. Si no es presenten al·legacions l’ordenança queda automàticament aprovada. Si hi ha esmenes, la seva resolució i aprovació definitiva serà de cara al mes de gener.

Valls: “És un bon instrument”

El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha destacat “l’entesa” amb el grup de Trias per Barcelona i el Gremi de Restauració i ha defensat que la política consisteix a arribar a acords. També ha afirmat que l’ordenança que regula la taxa i que ara s’ha revisat és “un bon instrument”. Valls ha negat que sigui una reducció impositiva i ha apuntat que és un increment respecte la taxa del 2019 que mai es va aprovar. “Es pagarà en funció de la densitat del carrer i del volum del negoci”, ha dit.

Et pot interessar  El PSC guanyaria les eleccions del 12-M, segons el primer sondeig de 3Cat i RTVE

Suport de Trias, PP i Vox

Des de Trias per Barcelona, ha estat Ramon Tremosa qui ha defensat la nova taxa. El regidor ha justificat la reducció recaptatòria perquè tot i que s’ha superat la pandèmia ha retornat la inflació. En aquest sentit, ha argumentat que és el moment de “contenir o rebaixar impostos”. Tremosa ha afegit que de no haver estat per l’acord entre el seu grup i el govern municipal les taxes s’haurien incrementat “un 300%” en aplicar allò que els comuns i el PSC van aprovar l’any 2019 amb el suport d’ERC.

PP i Vox, que han votat favorablement la proposta, han coincidit a afirmar que la rebaixa respecte el 2019 és “insuficient” però li han donat suport perquè “millora” l’anterior i el Gremi de Restauració “està content”.

BComú i ERC, en contra

El regidor Jordi Martí, de BComú, ha fet èmfasi en què la fiscalitat acordada el 2019 es va fer “amb estudis rigorosos” i ha criticat que amb la taxa que s’aprova es pagarà menys per l’espai públic que per l’espai privat. A més a més, ha justificat el vot contrari dels comuns pel fet que s’hagi acordat amb el gremi. “La fiscalitat no es pacta amb qui ha de pagar”, ha sentenciat. En acabar, ha afegit: “L’únic acord econòmic s’aprova amb Junts, PP i Vox, no anem bé”.

Per la seva banda, els republicans han explicat que votarien en contra perquè cal vetllar “per l’interès general” i no el d’un sector. “Aquí l’interès general no queda reflectit”, ha apuntat Jordi Castellana. El regidor també s’ha mostrat contrari a la situació “estructural” que ha quedat d’ús de l’espai públic després de la pandèmia amb terrasses en una ciutat “especialment densa”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut