Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Balcells troba “justes” les reclames dels sanitaris i obre la porta a millorar-los les condicions

|

- Publicitat -

El conseller de Salut, Manel Balcells, parla després que el sindicat Metges de Catalunya alertés que els sanitaris estaven esgotats i que “només calia una espurna perquè esclatés una revolta”. Balcells ha volgut adreçar aquestes declaracions, i ha donat la raó al sindicat, assegurant que les seves reclames són “justes”, i que la negociació del conveni és una “oportunitat” per millorar-los les condicions. Balcells també ha expressat que en la negociació es pot tenir algun “fet diferencial” amb metges i infermeres, segons informa l’ACN. D’altra banda, ha dit que la solució a la situació del sistema no passa només per posar-hi més recursos sinó també per fer canvis en el model assistencial. Així, ha obert la porta a la “concentració de recursos” en algunes especialitats, però també a primària o infermeria. Finalment, el conseller Balcells ha negat que la situació de Catalunya sigui igual a la de Madrid.

Balcells reconeix que els sanitaris han de poder recuperar el poder adquisitiu perdut, s’ha de reconèixer la pressió assistencial i s’ha de canviar “una mica” el model. En aquest sentit, ha dit que la inversió de 1.000 MEUR per consolidar els 16.000 professionals de més contractats arran de la pandèmia no són només la solució. I és que ha assegurat que s’han de fer “diferent” les coses, reduint la càrrega burocràtica dels metges, donant més competències a les infermeres, a les auxiliars d’infermeria i als auxiliars administratius.

Publicitat

Ha afegit, però, que en algunes especialitats es podria seguir el model de “concentració de recursos” que funciona per exemple amb els pediatres al Pirineu, on no n’hi ha a tots els municipis. En ser preguntat si això voldria dir no tenir metges en tots els CAP, ha respost que s’han de crear equips assistencials que donin resposta a les necessitats de la població “en la fórmula que es necessita”. Ha afegit que això vol dir que a vegades l’atenció la pot fer un metge i a vegades la infermera. En tot cas, ha defensat que ha de ser un “treball en equip de forma col·laborativa”.

Et pot interessar  Els comptes de Salut inclouen 355 milions per millorar les condicions laborals i 190 per transformar la primària

Sobre les esperes per aconseguir cita amb el metge de capçalera, ha puntualitzat que no passa a tot el territori i que el que s’està fent és analitzar perquè passa allà on passa per mirar com solucionar-ho. L’objectiu, tant amb la primària com amb les llistes d’espera, és “revertir” la situació.

Reclama pressupostos

Balcells ha insistit que per aconseguir totes aquestes millores “cal tenir pressupostos”. Ha afegit que “tothom” hauria de votar els comptes pel que fa a salut perquè estan en joc temes “clau” per a la ciutadania. “L’oportunitat de tenir 1.000 MEUR més no la podem deixar perdre”, ha reblat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut