Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Aznar reitera que l’1-O va ser un cop d’Estat i col·loca al PSOE al costat del republicanisme

L'expresident espanyol creu que a les properes eleccions generals es decidirà si es "manté" o "desapareix" l'ordre constitucional

|

- Publicitat -

ACN Barcelona .- L’expresident del govern espanyol José María Aznar ha assegurat aquest dimecres que si el PSOE fos un partit constitucionalista, Sánchez no podria haver arribar a la Moncloa amb el suport dels partits “secessionistes”. Durant la presentació del llibre ‘El Futuro es hoy’ a la Casa del Llibre, Aznar ha constatat que la solució a l’actual situació política de l’Estat passa només pels pilars constitucionals, sinó es cau en el “desordre”. De fet, ha afirmat que a les properes eleccions generals, els ciutadans decidiran si l’ordre constitucional “es manté” o “desapareix”. Amb tot, l’expresident ha afirmat que amb l’1-O l’Estat viu una situació que “penalment es diu rebel·lió” i això, políticament, assegura que és “colpisme”.

Aznar, que s’ha definit com a ‘integralment constitucionalista’, ha apuntat que “intentar trencar” els pilars constitucionals “és un error” que només porta al “gran desastre” i a una “pèrdua” d’oportunitats. Després de dir que la constitució “és la solució” ha cridat a la classe política amb aquests valors a “defensar-la” i ha demanat que davant l’absència d’aquest ordre constitucional, “cal establir-lo”. “On no hi ha ordre constitucional, no hi ha llei alternativa més que el desordre. Això és el que en cap cas ens podem permetre, que és el que ens estem permetent: un país desordenat on l’ordre trencat no es restableixi”, ha apuntat.

Publicitat

En aquest sentit, ha criticat que històricament el consens constitucional s’havia sostingut amb dos pilars, la centre esquerra del PSOE i la centre dreta del PP, però que aquest consens s’ha “trencat” per part dels socialistes per haver pactat la investidura de Sánchez amb els independentistes.

Et pot interessar  El PP aprovarà al Senat un informe que sosté que l'amnistia és "un cop mortal per a l'Estat constitucional i autonòmic"

L’exdirigent popular ha presentat el seu darrer llibre que aborda “gran qüestió política” del món actual: la pugna entre l’ordre liberal i els règims ‘neoautoritaris’ i les ‘democràcies il·liberals’. Amb tot, ha lamentat que una de les majors revolucions de la humanitat que s’està vivint és la tecnològica i digital. Al seu entendre, “és potencialment perillosa” perquè qualsevol persona té una gran capacitat d’influència a través de les xarxes. Per Aznar aquesta situació ha portat a uns efectes “devastadors”: la repetició dels problemes dels anys 30 del segle passat amb el retorn dels nacionalismes, els populismes i els conflictes fronterers.

La presentació del darrer llibre d’Aznar ha anat a càrrec de l’exministre Josep Piqué i ha estat seguida per més d’un centenar de persones entre les quals hi havia el president del PPC, Alejandro Fernández, l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i el president del grup Planeta, José Lara.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut