Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

Avui comencen a desmantellar el peatge de l’AP-2 de Lleida

L’inici de les obres per desmantellar les infraestructures del peatge de les vies estatals ha començat notòriament més tard que les que estan a càrrec de la Generalitat

Agències 03/11/2021
Pla obert d'una excavadora desmantellant el peatge de l'AP-2 de Lleida, el 3 de novembre del 2021

Les empreses encarregades de conservar i explotar el tram de l’AP-2 que discorre per les comarques lleidatanes han començat a desmantellar el peatge de Lleida. L’actuació forma part de la retirada de barreres que el Ministeri de Transports ha de fer tant en aquesta autopista com a l’AP-7, un cop finalitzades les concessions l’1 de setembre.

Els treballs per retirar les instal·lacions del peatge a l’accés de Lleida s’allargaran entre deu i quinze dies i, posteriorment, es farà el mateix amb els de Soses, les Borges Blanques i l’Albi, per aquest ordre. En el primer mes des de l’aixecament de barreres, el trànsit a l’N-240 que discorre pràcticament en paral·lel a l’AP-2, va patir un descens de vehicles del 47% respecte al setembre del 2019.

Aquest cap de setmana s’ha formalitzat el contracte amb l’empresa adjudicatària del manteniment i conservació del tram de 61 quilòmetres de l’AP-2 que discorre per les comarques de Lleida, l’UTE integrada per Arnó, Rubau i Acuaterra. La primera actuació que porta a terme és el desmantellament de les platges de peatges. Segons ha explicat el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, s’ha començat a l’accés de Lleida i es continuarà amb els de Soses, les Borges Blanques i l’Albi. En total, aquests treballs, està previst que s’allarguin uns dos mesos.

El següent pas que executarà l’UTE adjudicatària, un cop aprovats els projectes pertinents, serà la reordenació dels accessos una vegada retirats els peatges. El contracte que li va adjudicar l’Estat també inclou la gestió de les dues àrees de servei existents en aquest tram, les de Lleida i les Borges Blanques, aquesta darrera tancada actualment.

Durant una visita als treballs, Crespín ha destacat que l’alliberament del peatge a l’AP-2 i AP-7 suposarà un estalvi econòmic de més de 750 milions d’euros per als catalans. En el cas de l’aixecament de barreres a l’AP-2, ha remarcat que “permet disposar una via d’alta capacitat que apropa els lleidatans a Tarragona i Barcelona i també a l’Aragó”. Així mateix, ha dit que l’alliberament pot suposar un estímul per atreure empreses als municipis per on discorre.

El subdelegat del Gobierno també ha posat en valor que l’alliberament també suposa “un canvi important en la mobilitat al territori”. En aquest sentit, ha explicat que, en el primer mes des de l’aixecament de barreres, el trànsit a l’N-240 que discorre pràcticament en paral·lel a l’AP-2 va patir un descens del 47% de vehicles respecte al setembre del 2019, ja que al 2020 els volum de vehicles va ser molt inferior a l’habitual.