Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

[ÀUDIO] Jordi Cuixart: “Vaig abraçar Iceta perquè l’odi i el rancor no són una possibilitat”

|

- Publicitat -

Jordi Cuixart ha defensat avui en una entrevista a RAC1 l’abraçada que va fer-hi a Miquel Iceta. Justifica el gest perquè “l’odi i el rancor no són una possibilitat”. Explica que ell vol construir un sol poble i que abraçant el líder socialista pensava en els votants del PSC: “O faig un retret a Iceta perquè no ha vingut a veure’m o l’abraço perquè em dic que ni odi ni rancor i que volem construir un sol poble. Cuixart assegura que no era conscient que el gest tindria tanta repercussió i demana disculpes “si algú s’ha sentit dolgut”. A més, afegeix que coneix Iceta de fa molts anys i que no hi havia cap intenció darrere de l’abraçada: “empatitzo amb les persones que s’hagin sentit dolgudes, però que posin en valor la importància que els meus fills no vegin l’odi i el rancor com una possibilitat”. Sobre la conversa entre tots dos, només diu que va ser “correcta, amical, de dues persones que fa quatre anys que no es veuen” i que ell el pot abraçar “perquè no vol que sigui a la presó”.

Cuixart es referma en la frase “ho tornarem a fer” que va pronunciar davant del Tribunal Suprem, després que els magistrats l’utilitzessin per argumentar la falta de penediment dels presos del procés. Per això assegura que no ha demanat ni demanarà la mesura de gràcia perquè opina que no resoldrà el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat: “no hem demanat l’indult i no el demanarem; ni ens en penedim ni considerem que sigui la solució”. A més, el president d’Òmnium està convençut que el Suprem farà mans i mànigues per revocar els indults en cas que el govern espanyol els acabi concedint. Per tant, vaticina que la mesura serà “efímera”, igual que ho ha estat el tercer grau: “l’indult seria igual d’efímer que ho van ser els tercers graus. El senyor Lesmes ja ha dit que els indults no tindran recorregut”.

Publicitat

En aquest sentit, demana als presos i exiliats que assumeixin que la privació de llibertat pot anar per llarg per no generar falses expectatives que acabin provocant frustració a la societat: “Des que van néixer els meus fills, he estat més temps amb Junqueras, Forn o Romeva que amb ells”.

Cuixart tampoc creu que s’hagi d’agrair al govern de Pedro Sánchez la iniciativa de concedir els indults. Admet que el to és de distensió, però que els poders de l’Estat continuen amb la repressió malgrat això: “Porto més temps a la presó amb Pedro Sánchez que amb Mariano Rajoy, no sé si tinc res a agrair-li”. ha dit. També critica el posicionament del PSOE durant el procés. Considera que ha tingut una actitud “molt poc exemplar” i l’acusa de “renunciar als valors democràtics”. A més, opina que ha fet seguidisme de l’extrema dreta durant molt temps. El president d’Òmnium s’ha referit també a dos dels noms dels socialisme que s’oposen als indults. D’una banda, Felipe González, de qui diu que no pot donar lliçons al poble de Catalunya. I de l’altra, Emiliano García-Page, que no pensa que tingui maldat, sinó que està equivocat: “Felipe González no pot donar lliçons de res al poble de Catalunya, amb els GAL; tothom sap la seva trajectòria”.

Podeu escoltar aquí l’entrevista sencera:

L’abraçada de Cuixart i la renúncia a la llengua catalana

Publicitat

Opinió

Minut a Minut