Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Asens veu “gairebé impossible” que l’amnistia estigui en vigor abans de la investidura de Sánchez, que situa al novembre

Admet que ha vist "fantasmes de repetició electoral" després de les resolucions aprovades pels partits independentistes al debat de política general del Parlament

|

- Publicitat -

El principal negociador de Sumar, Jaume Asens, que negocia amb els partits independentistes la viabilitat de les seves reclames, entre elles una llei d’amnistia, torna a refredar-la i allunyar-la assegurant que veu “molt complicat i gairebé impossible” que l’amnistia estigui en vigor abans de la investidura de Pedro Sánchez. D’altra banda, en la mateixa línia que el PSOE i Sumar, Asens ha rebutjat que el referèndum condicioni la investidura.

Asens ha situat el debat d’investidura en la primera o la segona setmana de novembre, però després de les resolucions aprovades pel Parlament arran del debat de política general, el negociador admet que ha vist “fantasmes de repetició electoral”, que a parer seu és un “senyal” que les negociacions poden tenir “moltes turbulències”. Tanmateix, assegura que la situació “s’està reconduint” després de la “improvisació i els nervis” de la setmana passada.

Publicitat

Per evitar més turbulències, el diputat ha demanat que es blindi la negociació del “soroll i la retòrica grandiloqüent”, tot lamentant que hi ha moments en què les coses s’acceleren per la “competició” entre els actors que negocien, referint-se clarament a l’acord conjunt d’ERC i Junts aprovat al Parlament per a condicionar la investidura a establir les bases per celebrar un referèndum. Segons Asens, una cosa és que durant la legislatura es parli de referèndum, com estableix la declaració de Pedralbes, i una altra cosa és posar el referèndum com a condició per a una investidura.

D’aquesta manera, s’ha referit al fet que, la setmana passada, el Parlament avalés que ERC i Junts condicionin la investidura de Sánchez a “treballar” pel referèndum. Tot i així, Asens considera que la situació s’està reconduint després de les últimes declaracions de l’expresident Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Et pot interessar  ERC reivindica l'exili com a part de la seva història i es conjura per resistir la "repressió" en un acte a Suïssa

Sobre les declaracions de Yolanda Díaz avisant que l’acord per formar govern amb el PSOE “està lluny”, Asens ha dit que “està lluny però hi serà”. Segons ha afirmat, les dues coses no són incompatibles i ha donat per fet que hi haurà un pacte per reeditar el govern de coalició. Asens ha assegurat que no s’està parlant del repartiment de ministeris sinó que les converses estan centrades en el programa polític. En aquesta línia, ha atribuït la “llunyania” de les posicions a les polítiques socials que es volen pactar.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut