Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Asens diu que la negociació pels pressupostos “ha anat millor” amb Puigdemont que amb Junqueras

El tercer tinent d'alcalde de Barcelona assegura que no comparteix el pas de crear 'Sobiranistes', tot i ser proper ideològicament a Alamany i Nuet

|

- Publicitat -
ACN Barcelona .- El tercer tinent d’alcalde de Barcelona per Barcelona en Comú, Jaume Asens, ha assegurat després de les negociacions entre el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i els presos polítics i exiliats que el contacte pels pressupostos generals de l’Estat “ha anat millor” amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que amb l’exvicepresident Oriol Junqueras. Segons ha dit Asens en una entrevista a ‘Nació Digital’ “els presos de JxCat no estan tan enrocats com els d’ERC”. Pel que fa a la nova plataforma sobiranista del seu partit, ha assegurat que tot i que té “més proximitat ideològica” amb els seus impulsors, Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, “no comparteixo el pas que han fet, pel moment en el qual el fan i per com el fan”.
Pel que fa als contactes a la presó, Asens afirma al digital que Podem es va entendre “molt més” en l’anàlisi de la situació amb els presos de Junts per Catalunya que amb ERC. Asens ha argumentat les dificultats amb els republicans per les necessitats de marcar “diferències estratègiques” ara que el partit de Junqueras ha renunciat a la via unilateral: “hi ha la necessitat de diferenciar-se més, per compensar el canvi estratègic”, ha dit.

D’altra banda, el també advocat ha defensat que no és el moment de demanar “un gest” a la Fiscalia perquè canviï la seva acusació de rebel·lió contra els polítics independentistes empresonats, una demanda que, segons ha dit, “obsessiona” els republicans. Asens demana a les parts “bona disposició per seure a la taula i fer propostes que siguin viables en el moment actual”.

Et pot interessar  La CUP es rendeix en la negociació amb el Govern pels pressupostos i anuncia una esmena a la totalitat

El tercer tinent d’alcalde ha recordat que si la fiscal general de l’Estat, Maria José Segarra, adopta una posició seguint les doctrines del govern espanyol “en defensa de l’interès públic”, com preveu l’estatut orgànic del ministeri fiscal, obligaria la fiscal en cap a reunir la junta de fiscals de sala per analitzar el cas. Un òrgan format amb professionals que “estan a favor de la tesi vigent al Suprem”, cosa que, per tant, “produiria una rebel·lió de la junta de fiscals”.

Publicitat

Sobre la plataforma ‘Sobiranistes’, encapçalada per Elisenda Alamany, ha assegurat que “ningú” li havia explicat aquesta iniciativa i que la va conèixer per la premsa. “Em sap molt greu que tot s’hagi fet al marge dels mecanismes de decisió interns i sense consultar a gent com els companys de Desbordem o jo mateix, que ningú dubta que soc un dels referents del sobiranisme dins dels comuns”, ha afegit.

Asens ha recordat que els promotors d’aquest manifest que “ara s’erigeixen en la veu de les posicions més sobiranistes”, en el debat intern sobre el referèndum de l’1 d’octubre “van defensar la posició oficialista, a diferencia de molts de nosaltres”, que van demanar un discurs “més compromès” no es posés tant el focus en la falta de garanties del referèndum i més en l’actitud de l’Estat. “A més, no em sembla bé que s’apropiïn d’un valor fundacional de l’espai com el sobiranisme”, ha reblat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut