Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Asens dubta que l’amnistia pugui aprovar-se abans de la investidura i culpa el PSOE: “No ha mogut fitxa, no hi ha cap text”

Sobre el que hauria de reflectir la llei d’amnistia i l’abast que hauria de tenir, Asens assegura que té una fórmula que podria encaixar a tothom

|

- Publicitat -

L’exdiputat dels comuns i negociador de Sumar en les converses per la investidura i l’amnistia, Jaume Asens, ha confirmat els contactes entre l’independentisme, el PSOE i Sumar, però ha admès que els socialistes estan encara en una fase molt freda de la negociació. “No han mogut fitxa, no hi ha cap proposta sobre l’amnistia, no hi ha cap text, no som en una fase d’intercanviar texts”, ha dit sobre els socialistes en una entrevista a Vilaweb. Asens, que assegura que malgrat tot veu “predisposició” en el PSOE per a parlar de l’amnistia. “És la condició de la investidura. És la qüestió central, la pedra angular. Després, de les altres carpetes hi haurà temps de parlar-ne, però ara, la que tenim sobre la taula és la llei d’amnistia”, ha dit.

Pel que fa a la figura del mediador que Carles Puigdemont també havia posat sobre la taula com a condició per a seguir negociant amb el PSOE, Asens creu que si hi ha desacord en aquest punt no acabarà sent un impediment per a tirar endavant la investidura i l’amnistia. “Seria una irresponsabilitat, si tenim la possibilitat d’arribar a un acord per una llei d’amnistia que solucioni la situació de tants represaliats de Catalunya, que és un pas de gegant en la solució del conflicte, que no es pogués materialitzar perquè hi hagués altres aspectes que no tenim temps d’acordar. En una negociació, quan hi ha un element de discrepància, no ha de ser un impediment per a avançar en allò en què s’està d’acord, perquè, si no, mai no s’avança”, ha assegurat a l’entrevista. Pel que fa a les negociacions, Asens creu que Puigdemont “ha demostrat que és prou valent per a estar disposat a negociar, perquè, si no, hauria dit ‘referèndum o referèndum’ des del començament”.

Publicitat
Et pot interessar  El corresponsal de París de RTVE nega la catalanitat de la Catalunya Nord i fa befa que Puigdemont se senti "com a casa" a Elna

Parlant del calendari i de l’exigència de Junts d’aprovar la llei d’amnistia abans de la investidura, el negociador dels comuns dubta si serà viable fer-ho així. “No sé si serà possible, però espero que, si no és possible tancar tot el procés però s’avança, si es fa alguna cosa significativa, si es vota la presa en consideració de la llei, si se’n fa una defensa pública pel PSOE al congrés, sigui suficient. Seria ideal que el PSOE comencés com més aviat millor la negociació”, afirma.

Parlant ja de la seva aposta sobre el que hauria de reflectir la llei d’amnistia i l’abast que hauria de tenir, Asens assegura que té una fórmula que podria encaixar a tothom. “Una formulació possible amb què treballem seria: ‘Queden amnistiades totes les accions o omissions d’intencionalitat política vinculades a l’objectiu d’aconseguir l’autodeterminació de Catalunya, tipificats com a infracció penal o administrativa que haguessin tingut lloc de l’1 de gener de 2013 fins a l’entrada en vigor de la llei’”, detalla a l’entrevista.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut