Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Asens creu que el ‘no’ de Junts a l’amnistia va ser “un error”: “Si tenses molt la corda, al final es pot trencar”

L'exdiputat dels comuns al Congrés diu que "encara hi ha marge" i insta JxCat i PSOE a trobar "un punt entremig"

|

- Publicitat -

L’exdiputat dels comuns al Congrés, Jaume Asens, considera que el ‘no’ de Junts a la llei d’amnistia va ser “un error”. “Si tenses molt la corda es pot trencar; en un maximalisme de tot o res pot acabar sent res”, ha advertit en una entrevista a TV3 l’endemà que la llei d’amnistia no s’aprovés al Congrés i hagi tornat a la Comissió de Justícia. Segons Asens, ara mateix la llei es troba “en una dimensió desconeguda”, “uns llimbs on pot passar qualsevol cosa”. De totes maneres, creu que “hi ha marge per a la negociació” i ha instat Junts i PSOE a buscar “un punt entremig”.

Asens ha explicat que la màxima preocupació del PSOE és que la llei passi tots els filtres judicials, mentre que la de Junts és que l’amnistia cobreixi tots els represaliats, i els ha demanat que trobin un punt mig. “No serveix de res tenir una llei parcial, però tampoc tenir una llei que ens la tombi el Tribunal Constitucional o tribunals d’Europa”, ha argumentat.

Publicitat

Per això creu que el vot en contra de Junts va ser “un error” perquè s’hauria pogut “aprovar la llei i consolidar la posició i després avançar en una nova reforma si els jutges sabotejaven la seva aplicació”. “Posar abans la bena que la ferida pot tenir contraindicacions”, ha valorat.

Sobre les causes judicials de Tsunami i del ‘cas Volhov’, Asens ha afirmat que “cauran pel seu propi pes”. De fet, sobre Tsunami ja ha dit que “va néixer amb peus de fang” i “té els dies comptats”. “No passarà el filtre del Suprem”, ha augurat.

Et pot interessar  Albiach acusa el Govern de "passar la patata calenta" de la gestió de la sequera als ajuntaments

En qualsevol cas, Asens ha apuntat algunes vies que permetrien esquivar la causa en l’aplicació de l’amnistia. Una opció és reformar el delicte de terrorisme, que ha apuntat que és una possibilitat que fa temps que organitzacions com Amnistia Internacional reclamen. Una segona opció seria incloure a l’amnistia els casos de terrorisme només en cas de temptativa, quan no s’han materialitzat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut