Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Artur Mas, escèptic davant l’estratègia del Govern independentista amb la taula de diàleg

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat Artur Mas creu que de la taula de diàleg no en sortirà l’amnistia i un referèndum d’autodeterminació, tal com planteja el president Pere Aragonès. “Soc molt escèptic. Això vol dir que no s’ha d’intentar? que s’intenti”, ha afegit en una entrevista a ‘Ràdio 4 i La 2’. Mas ha afirmat que ell no és contrari a la taula de diàleg i ha assenyalat que des del principi ha apostat per un procés dialogat. D’altra banda, ha admès que va ser un “error” fixar el termini de 18 mesos. “Jo sabia que si no posava un calendari, mai m’haurien donat el sí per l’operació unitària perquè m’haurien vist com a rival electoral”, ha argumentat.

“Si Aragonès diu que n’ha de sortir amnistia i referèndum d’autodeterminació, la meva sensació és que això d’aquesta taula no en sortirà. Si no hi ha acord entre les dues parts de la taula, no hi haurà acord. El meu pronòstic és que no sortirà això de la taula”, ha afirmat.

Publicitat

Preguntat per si l’independentisme hauria de cedir per arribar a un acord en aquest espai de diàleg, l’expresident no s’ha mullat i s’ha limitat a dir que “ja veurem què passa”.

L’expresident ha argumentat que quan ell era president es va fixar la data de 18 mesos perquè, en aquell moment, “si no posaves una data, semblava que no t’ho creies”. I ha assegurat que ERC “l’apretava molt” i el posava en qüestió. Segons ha dit, ara ERC ha canviat. “És legítim. Per a mi la seva posició ara és més realista que llavors”, ha afegit.

Et pot interessar  El PP no perd el temps i porta a la JEC la presentació de l'informe sobre el referèndum, abans fins i tot que tingui lloc

Per a Mas, el gran tema no és pactar una data per a un nou referèndum, com proposa la CUP, sinó “com es gestiona una possible victòria”. Segons l’expresident, després del referèndum de l’1-O del 2017, “el que no estava preparat era com es desconnectava legalment de l’estat espanyol”, encara que les estructures d’estat estaven “molt estudiades i escrites”. “El tema és com el món sobiranista organitza les coses, sense unitat no hi haurà manera, perquè l’endemà d’un referèndum futur hi hagi garanties perquè aquell cop sí que hi haurà independència real”, ha resumit.

Pel que fa a la divisió entre PDeCAT i Junts, Mas considera que ell “ja no pot resoldre” aquesta situació i ha assegurat que personalment no se sent còmode amb aquesta divisió. Segons ha dit, s’ha “d’acomodar a les circumstàncies” i “subratllar” el seu paper d’expresident.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut