Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Artadi: “La taula va ser encara més pobra que fa 19 mesos”

|

- Publicitat -

La portaveu i vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha assegurat que la reunió de la taula de diàleg “va ser encara més pobra” que la de fa 19 mesos, el febrer del 2019. En una entrevista al programa ‘Cafè d’Idees’ de Ràdio 4, Artadi ha lamentat els pocs avenços a la trobada i ha remarcat que estan “més enrere que fa dos anys”. A més, ha assegurat que a la negociació “hi va seure la minoria de l’independentisme” i només s’hi va representar ERC, després del “veto” als membres de Junts que no fossin de Govern. En ser preguntada per si el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no hi representava tots els catalans, Artadi ha insistit que formava part de la delegació d’ERC i per tant hi era com a representant dels republicans.

Segons Artadi, la reunió d’aquest dimecres ha implicat pocs avenços respecte a l’anterior, el febrer del 2019. De fet, ha assegurat que s’està “més enrere que fa dos anys”. “Anem pitjor que els crancs”, ha dit, i ha argumentat que la trobada va ser “encara més pobra” que la de fa 19 mesos. La portaveu ha apuntat que això deixa l’instrument “molt tocat”.

Publicitat

La portaveu, que s’ha mostrat molt crítica amb la primera reunió de la taula, ha dit que en aquella ocasió “es va fer una foto, dos monòlegs creuats, un comunicat conjunt i es va pactar una metodologia que es va incomplir l’endemà”. En aquesta darrera reunió, ha remarcat que no s’hi ha pactat ni un comunicat ni la metodologia, i ha apuntat que tampoc hi havia “la representació majoritària” de l’independentisme. “Si allò va ser pobre, el que vam veure ahir encara és més pobre que fa 19 mesos, que ja era difícil”, ha subratllat.

En relació al suposat veto a Junts, Artadi ha mostrat “perplexitat” perquè s’exclogui polítics en la resolució d’un conflicte polític. Ha dit que “s’haurà d’aclarir” des d’on s’ha imposat el veto però ha puntualitzat que li costa de creure que vingui d’Aragonès perquè es reuneix de manera recurrent amb Jordi Sànchez en la coordinació entre partits i té bona relació amb Jordi Turull. Amb tot, ha remarcat que des de Junts no es va fer mai cap pacte per enviar-hi només gent de Govern i ha dit que precisament hi volien portar “el ferro polític del partit” per demostrar “la seriositat” amb què afrontaven la taula.

Et pot interessar  Aragonès diu que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

La portaveu de Junts ha dit que de moment no tenen cap informació del que es va tractar a la taula i espera que Aragonès els en faci retorn durant el dia. De totes maneres, ha remarcat que cal fer “una reflexió profunda” sobre l’instrument i ha insistit que ha quedat “molt tocat” després de veure que no hi havia avenços i amb l’absència de Junts.

Així, Artadi considera que la gestió de la taula “és millorable”. La portaveu ha recordat que en la primera reunió a priori es va reunir els partits i entitats per debatre i també ha dit que en aquell moment un equip format per persones d’ERC i JxCat és qui va preparar la reunió amb Moncloa, mentre que ara només hi havia membres d’ERC. Segons ha dit, això ha fet que no tinguessin tota la informació. De totes maneres, no creu que hi acabi havent una crisi de Govern.

Aeroport

Després que el president espanyol, Pedro Sánchez, donés per descartada la inversió a El Prat Artadi ha dit que seguiran treballant-hi per aconseguir-la. Amb tot, ha remarcat que la gestió de les infraestructures amb l’Estat sempre ve marcada per “l’incompliment i l’infrafinançament”.

La portaveu ha assegurat que ERC i Junts estan en la mateixa línia en l’ampliació de l’aeroport, que és aconseguir la inversió, convertir-lo en un ‘hub’, no tocar la llacuna de la Ricarda i fer el projecte amb la mínima afectació ambiental. També ha criticat que on no hi ha consens és entre el mateix govern espanyol, entre el PSOE i Podem.

Eleccions municipals

En ser preguntada per les eleccions municipals, Artadi ha dit que li agradaria ser la cap de llista de Junts el 2023, però ha remarcat que primer el partit li ha de fer confiança. Ha assegurat que en té moltes ganes perquè la ciutat “s’està apagant cada dia”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut