Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Artadi aposta per acordar la data de les eleccions segons la situació de la pandèmia

|

- Publicitat -

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, és partidària que l’independentisme pacti la data de les eleccions si s’inhabilita en ferm el president de la Generalitat, Quim Torra, “pensant en el que li interessa al país” i en el moment de la pandèmia. “Creiem que hem de tenir en compte la situació i que no és bona idea que anéssim a curt termini”, ha afegit en una entrevista a ‘Ràdio 4 i La2’. Segons Artadi, s’han de passar els “mesos crítics” fins a finals d’any i decidir en funció de “dades objectives” sobre la incidència de la covid-19. També s’ha dirigit a ERC per dir-los que no perdin el temps demanant eleccions abans d’una possible inhabilitació i ha afegit que és un “debat tancat”.

Artadi ha presentat dos escenaris si el Tribunal Suprem ratifica la inhabilitació de Torra: activar automàticament el calendari electoral o situar la data electoral pensant en com està la pandèmia. I ha apostat per la segona opció. Segons la vicepresidenta de JxCat, cal veure si Catalunya aplana la situació de la covid-19 i va cap a una situació com la que té Nova York o si empitjora i s’acosta a la comunitat de Madrid.

Publicitat

“ERC sap que Torra no convocarà eleccions abans de la inhabilitació. El que no farà Torra és autoinhabilitar-se”, ha afirmat a Artadi davant la insistència dels republicans en declaracions públiques. De fet, la vicepresidenta de JxCat ha donat el tema per tancat i ha qüestionat que s’hagi de seguir perdent temps amb aquest debat. Tot i així, segons Artadi, les reunions dels independentistes per arribar a un acord sobre la resposta davant una possible inhabilitació de Torra “van bé” i ha destacat que hi ha voluntat per part de tothom d’arribar a un acord.

Et pot interessar  ERC pregunta a Puigdemont si Junts tornarà a investir Aragonès

Un dels aspectes que s’està negociant és el paper que tindria el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en un escenari d’inhabilitació del president Torra. Artadi ha remarcat que, en aquesta situació, Aragonès no seria el president en funcions sinó que seguiria sent el vicepresident amb “algunes funcions del president”. I ha volgut remarcar que legalment són figures diferents.

JxCat encara no ha decidit qui serà el cap de llista a les pròximes eleccions catalans i sobre aquesta qüestió, Artadi ha afirmat que Carles Puigdemont “és el candidat perfecte per a tot” malgrat ha deixat en mans de l’expresident de la Generalitat decidir el paper que vulgui tenir a la llista electoral.

En relació a la reforma del delicte de sedició que el govern espanyol vol impulsar, Artadi no ha aclarit si JxCat hi votarà a favor o en contra amb l’argument que encara no hi ha un text sobre la taula ni calendari. Però Artadi sí que ha dit que sempre estaran a favor de “qualsevol oportunitat a nivell humà i personal dels presos independentistes”.

JxCat demana la derogació del delicte de sedició i ho considera una “pastanaga” vinculada amb la negociació dels pressupostos de l’Estat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut