Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Arriba a Espanya el primer avió amb exiliats i repatriats d’Afganistan

L’avió ha permès l’evacuació d’Afganistan a 55 persones, la majoria de les quals són col·laboradors afganesos i les seves famílies

Agències 19/08/2021
Imatge de l'avió a l'aeroport de Kabul amb el primer grup d'evacuació cap a Espanya

El primer avió amb el grup d’espanyols i col·laboradors afganesos i les seves famílies ha arribat fa uns minuts a Espanya. D’aquesta manera s’ha evacuat a 55 persones que estaven en risc al país amb l’ascens dels talibans. Els ministres d’Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares; i d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Jose Luis Escrivá, han rebut el grup.

El primer avió militar va sortir de Kabul, la capital de l’Afganistan, la tarda d’ahir dimecres. El govern espanyol ha mobilitzat fins ara tres avions per repatriar ciutadans de nacionalitat espanyola i de col·laboradors afganesos. Aquest procés ha estat especialment polèmic, ja que l’opinió pública ha considerat que el president Sánchez no va donar la cara amb una roda de premsa i que va limitar-se a enviar piulades. També se li ha retret que l’evacuació ha estat molt lenta.

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha informat que hi enviaven una tercera aeronau medicalitzada de les forces armades, que ha sortit aquest matí de Madrid cap a Dubai “per col·laborar en les tasques de repatriació”. Espanya va enviar a Dubai un primer avió de l’exèrcit dilluns a la nit des de Saragossa i una segona aeronau va sortir dimarts.