Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Arrenca la consulta de Junts: Més de 6 mil afiliats decidiran sobre la continuïtat al Govern

|

- Publicitat -

La consulta de Junts sobre la seva continuïtat al Govern ha començat aquesta nit a les 12h. Els afiliats tindran fins divendres a les cinc de la tarda per dir si volen mantenir-se a l’executiu, marxar o si prefereixen deixar el vot en blanc. Arran de la convocatòria de la consulta, les discrepàncies entre sectors del partit sobre el pacte de govern amb ERC i el rumb del partit han aflorat amb més intensitat aquests últims dies. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha defensat clarament trencar amb els republicans, mentre consellers i quadres locals aposten per quedar-se a l’executiu. Malgrat prometre dilluns que traslladaria a la militància la seva postura, Turull ha dit aquest dimecres que finalment no ho farà públic.

Tot i que membres de la direcció i consellers ja s’havien pronunciat, la sindicatura electoral de Junts va demanar dimecres a “càrrecs interns”, “òrgans col·legiats” del partit i “representants a les institucions” que es mantinguin “neutrals”. En un comunicat enviat al matí, l’òrgan que supervisa el procés ha instat aquestes persones a abstenir-se “d’utilitzar aquests càrrecs per afavorir qualsevol de les opcions de la consulta”.

Publicitat

Una pregunta clara i tres opcions

Un total de 6.465 afilats podran contestar dijous i divendres a una pregunta clara: “Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya?”. Hi ha tres opcions: sí, no o vot en blanc. Les bases de Junts ja havien demanat al juliol una consulta sobre el futur de la coalició amb ERC, ja fos preguntant directament sobre marxar de l’executiu, o sobre “altres iniciatives adequades a la situació”.

Des de principis de setembre, quan una auditoria interna va valorar negativament els avenços en la carpeta independentista per part del Govern, Junts va augmentar la pressió a ERC per rebre garanties sobre el compliment de les seves exigències.

Et pot interessar  Turull diu que és "molt trist" proposar un referèndum "des de la solitud i en campanya electoral"

Amb la petició d’una qüestió de confiança al president Pere Aragonès al debat de política general si no aportava “concrecions” sobre el pacte de govern i la destitució de Puigneró, es va acabar d’accelerar l’aposta de Junts per la consulta, que es va convocar un cop Turull va donar per infructuoses les converses amb Aragonès.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut