Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Armengol treballa a contrarellotge perquè es pugui intervenir en català, basc i gallec al ple d’investidura de Feijóo

Fonts del PP alerten que si el PSOE imposa la reforma sense consens ells la revertiran quan tornin a controlar la Mesa

|

- Publicitat -

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, treballa a contrarellotge amb tots els grups per fer possible una reforma del Reglament que reguli la possibilitat d’utilitzar el català, el basc i l’euskera ja durant la sessió d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo del 26 i 27 de setembre. El PSOE i ERC ja tenen acordat un esborrany que encara s’ha de tancar amb la resta de formacions i que, previsiblement, toparà amb l’oposició del PP i de Vox. Fonts dels populars adverteixen que si el PSOE aprova un canvi de les regles del joc del Congrés sense consens i amb només la majoria de 178 vots (la que va sumar l’elecció d’Armengol, dos per sobre la majoria absoluta), també ho podran fer ells quan controlin la Mesa, i que, per tant, ho revertiran.

La presidenta del Congrés treballa de la mà de tots els grups de la majoria que va donar suport a la mesa per aconseguir una fórmula que no pugui ser impugnada, que garanteixi l’ús de les llengües cooficials al Congrés, i que sigui efectiva en la traducció per a la resta de membres de la cambra.

Publicitat

L’objectiu, en la línia del primer discurs d’Armengol com a presidenta de la cambra baixa, és que el nou sistema funcioni ja durant la investidura de Feijóo, però alhora que sigui un mecanisme garantista. La presidència no ha demanat, de moment, cap informe als lletrats del Congrés.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que actualment “s’està treballant amb esborranys amb tots” per “garantir que al Congrés es poden utilitzar també llengües cooficials, perquè tan espanyol és el castellà com el català, el gallec o l’euskera”.

S’obre la possibilitat que se celebri un ple extraordinari previ a aquesta sessió d’investidura per aprovar la reforma, malgrat que ara per ara els grups i la presidència de Congrés treballen en el pla polític i encara no han acabat de perfilar com es farà efectiva, si se n’encarregarà una empresa externa o si es contractaran traductors.

Malgrat les justificacions dels anteriors presidents del Congrés per no permetre l’ús de llengües cooficials, el Reglament de la cambra baixa no estableix en cap punt que no es puguin utilitzar.

ERC i el PSOE han acordat ja un esborrany que introdueix una modificació a l’article 70.2 del Reglament perquè estipuli que l’orador “podrà pronunciar el seu discurs en qualsevol de les llengües que tinguin caràcter oficial a alguna comunitat autònoma”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut