Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Aragonès situa la “sobirania fiscal” en la negociació immediata amb l’Estat i manté que seguirà reclamant un referèndum

Destaca que ja s'ha iniciat la "nova fase" de la negociació entre els dos governs, un cop la llei d'amnistia posi punt final a la repressió contra l'independentisme

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha situat la “sobirania fiscal” en la negociació immediata amb l’Estat: “Volem un acord que permeti que la ciutadania pugui tenir els serveis que mereix”. Així ho ha explicat durant la compareixença de premsa a la Galeria Gòtica de Palau, posterior a la reunió que ha mantingut amb el president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dijous al migdia. Aragonès també ha assegurat que continuarà reclamant un referèndum per a Catalunya, i que l’Acord de Claredat és una “base” per a treballar-ne durant la taula de diàleg -que s’ha de reunir durant el primer trimestre de 2024. Així mateix, el president ha afegit que la llei de plurilingüisme inclourà mesures per preservar el model de l’escola catalana.

Aragonès ha qualificat de “cordial” la reunió que, durant una hora i quart, ha mantingut amb Sánchez a Palau. El president de la Generalitat ha dit que la reunió ha estat “profitosa” i “positiva” pel país, perquè es tradueix amb “bons acords” per la societat catalana. El cap del Govern ha destacat que ara ja s’ha iniciat la “nova fase” de la negociació entre els dos governs, un cop la llei d’amnistia posi punt i final a la repressió de l’Estat contra l’independentisme. I que, per tant, cal abordar la resolució del conflicte.

Publicitat

És en aquest sentit que Aragonès ha repetit que ell manté l’aposta pel referèndum, i ha reiterat que cal abordar les bases i condicions durant aquesta legislatura espanyola per fer-lo possible. Aragonès ha traslladat a Sánchez que els materials de l’Acord de Claredat són una “bona base” per a treballar en aquest sentit, i ha subratllat que la negativa de la Moncloa a la votació és “un posicionament de màxims” que Aragonès “entén”. Així mateix, espera que aquesta opinió pugui canviar, tal com ha passat amb la reforma del Codi Penal o la pròpia amnistia: “Veurem els avenços que hi pugui haver”.

Aragonès també ha posat especial esment en la reforma del finançament perquè Catalunya en tingui un de “singular”, al marge dels acords que pugui tancar l’Estat amb d’altres comunitats autònomes. Així mateix, el president de la Generalitat espera que hi hagi pressupostos “a tot arreu”, i posar-los en mans de la ciutadania. El cap de l’executiu confia que els grups parlamentaris “avancin acords” en les properes setmanes. En aquest sentit, Aragonès ha reclamat “enfortir el mecanisme de redistribució”, per tal que el finançament s’adeqüi al que genera la ciutadania. Això serà “objecte de debat” a la taula de diàleg.

El president també ha subratllat que el reconeixement nacional de Catalunya no ha de ser només “declaratiu i prou”, sinó “efectiu”.

Els 5 pactes

Aragonès i Sánchez han tancat 5 pactes al Palau de la Generalitat. Segons un comunicat conjunt de Generalitat i Moncloa, el cap del Govern i el president espanyol han acordat reunir la taula de diàleg durant el primer trimestre de 2024, on tots dos hi estaran presents. En segon lloc, han pactat aprovar una Llei orgànica de garantia del plurilingüisme pel dret de la ciutadania a dirigir-se a l’Administració General de l’Estat en català.

També han acordat traspassar la gestió de l’Ingrés Mínim Vital, que s’aprovarà al Consell de Ministres del 27 de desembre. També es desenvoluparà a partir de gener l’acord i calendari per avançar en el traspàs de Rodalies, amb una reunió tècnica a principi del 2024. Finalment, han pactat impulsar i finançar el projecte per la instal·lació a Catalunya d’un centre tecnològic de producció de xips (Innofab).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut