Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Aragonès reivindica Víctor Jara: “Lluitarem perquè la reparació formi part de la vida col·lectiva de Catalunya i Xile”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat la figura de Víctor Jara, des de l’estadi on el cantautor referent de la cançó protesta va ser capturat, torturat i assassinat el setembre de 1973. Aragonès ha visitat les instal·lacions de l’estadi Xile -avui estadi Victor Jara-, acompanyat d’Amanda Jara, filla del cantautor. En un parlament posterior, el cap del Govern ha constatat que Catalunya i Xile lluitaran “perquè la reparació formi part de la vida col·lectiva” dels dos països. Aragonès ha anunciat que per les Festes de la Mercè 2023 s’homenatjarà Jara amb el concert ‘1.000 guitarres’, en el 50è aniversari de l’assassinat del cantautor xilè.

 

Publicitat

“Moltes vegades ens deixen somiar els drets, però quan es posen en pràctica és quan es posa en marxa la repressió”, ha denunciat Aragonès. El president ha afegit que es fa “difícil” pensar que una instal·lació esportiva fos alhora un espai de detenció, tortures i extermini: “Quant d’odi deurien acumular com a ideologia perquè això fos possible”, ha lamentat.

 

Aragonès ha subratllat que els pobles de Catalunya i Xile han de continuar lluitant per aconseguir un món millor, on els Drets Humans es garanteixen “plenament”, i perquè la veritat, la justícia i la reparació “no siguin només paraules”.

 

El cap de l’executiu ha recordat que els catalans també han sobreviscut a situacions “tràgiques”, com la Guerra Civil i la dictadura franquista: “La vida, la llibertat i l’esperança sempre acaben vencent l’odi, el feixisme i el terror”, ha conclòs Aragonès.

 

El director de la Fundació Victor Jara, Cristián Galaz, ha explicat que Aragonès ha estat el primer “president d’una nació estrangera” a visitar l’estadi. “És inèdit”, ha remarcat Galaz, que ha insistit que Catalunya i Xile són dos pobles “agermanats” que comparteixen la “lluita constant” per la defensa de la llibertat, i la seva vocació per la memòria “dels caiguts”.

Et pot interessar  Aragonès viatja aquest dimecres a Belfast per reunir-se amb la primera ministra d'Irlanda del Nord

 

El record d”Amanda’

 

Jara és un referent de la cançó protesta. Va ser assassinat durant la dictadura militar d’Augusto Pinochet el setembre de 1973. Ha esdevingut un símbol de la lluita de Xile i de tots els altres pobles oprimits d’Amèrica.

 

La seva cançó ‘Te recuerdo, Amanda’, desgraciadament premonitòria, ha esdevingut un cant a la llibertat, i ha estat versionada en català per Raimon, amb el nom d”Amanda’.

 

L’homenatge de la Mercè s’està organitzant juntament amb l’ambaixada de Xile, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, i durà el títol ‘1.000 guitarres per a Victor Jara a Barcelona’. Serà una commemoració del 50è aniversari de l’assassinat de del cantautor, i serà un dels actes principals que es faran fora de Xile.

 

Reunió amb l’alcaldessa de Santiago

 

Abans de la visita a l’estadi Victor Jara, aquest dissabte al vespre (hora catalana), Aragonès s’ha reunit amb l’alcaldessa de Santiago de Xile, Irací Hassler.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut