Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Aragonès proposa una conselleria específica per a la llengua catalana si torna a ser president

El candidat d'ERC aprofita per replicar a la CUP que la proposta de referèndum que ha fet és per "avançar i aplicar el resultat"

|

- Publicitat -

El president del Govern i candidat d’ERC a les eleccions del 12-M ha proposat la creació d’una conselleria específica de la llengua catalana si torna a ser elegit. Ho ha plantejat davant la “preocupació” que considera que té el país per l’ús social de la llengua i per això ha apostat perquè hi hagi un conseller a la taula del Govern amb aquest principal objectiu. Aragonès també ha respost a les crítiques de la CUP davant la proposta de referèndum que ha fet i ha remarcat que volen “avançar” i això no vol dir només convocar el referèndum i guanyar-lo sinó “aplicar” també el resultat. En relació al fet que Roger Torrent no estigui a la llista dels republicans, Aragonès ha dit que compta amb ell de nou com a conseller per al proper mandat.

Aragonès ha visitat aquest dimecres la recent estrenada escola Arnau Berenguer del Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell) i en aquest marc, ha fet referència a la política educativa i cultural del país. Així, ha remarcat el compromís per la llengua catalana de l’actual Govern i ha recordat algunes mesures com la “recuperació” de l’aposta per l’audiovisual català, els mitjans públics o la defensa del català a l’escola. També ha esmentat “l’impuls” de la política cultural en l’àmbit de les 3 Xemeneies, i el fet de poder garantir l’accés als serveis públics en català amb cursos específics per a sanitaris que ha apostat per estendre a d’altres sectors.

Publicitat

Per tot plegat, Aragonès ha situat la creació d’una consellera per a la llengua catalana com un “repte que s’ha de situar al màxim nivell” ja que el català és “el nervi de la nació” i s’ha de seguir defensant com a factor de “cohesió social”.

Et pot interessar  ERC presenta el seu lema de campanya: 'Al costat de la gent. Al costat de Catalunya'

La proposta de referèndum

En relació al ‘no’ del govern espanyol a la proposta de referèndum que va fer aquest dimarts, Aragonès ha reiterat que seguiran defensant la independència de Catalunya i ha recordat que sempre que se’ls ha dit que no a les propostes han insistit i al final han aconseguit respostes favorables com en el cas del traspàs de Rodalies, l’ingrés mínim vital o la llei d’amnistia. Aragonès ha remarcat que ells són clars en el plantejament i ha demanat al govern espanyol i al PSOE que diguin quin és la seva proposta.

En aque st sentit i en relació a les crítiques de la CUP a aquesta proposta, Aragonès ha destacat la necessitat de poder aplicar el resultat del referèndum en cas que sigui afirmatiu no com va passar l’1-O, i també de poder tenir garantit el reconeixement en l’àmbit internacional.

Vol Torrent de conseller al proper Govern

Pel que fa a la caiguda de molts consellers de la llista d’ERC per al proper 12-M, Aragonès ha dit que és molt complicat que hi puguin figurar els 14 que hi ha actualment. Això no obstant, ha defensat la seva tasca i ha dit que té clar que si torna a ser president, el futur govern seguirà el mateix esquema que l’actual. En el cas concret de Roger Torrent, que a les passades eleccions anava de número 3, ha dit que és un dels “grans valors” en l’àmbit econòmic i que compta amb ell com a conseller d’Empresa i Treball per al futur executiu.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut