Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Aragonès no participarà en la reunió i foto amb el rei i anirà directament a la sessió de treball amb els presidents

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no participarà diumenge en la foto de família de la conferència de presidents ni tampoc en la trobada prèvia amb el rei, el president del govern espanyol i els mandataris autonòmics. Així, segons han explicat fonts de Presidència, anirà directament a la sessió de treball, prevista a les 11 hores. De fet, Aragonès viatjarà diumenge i tampoc hi serà aquest dissabte en l’homenatge del rei i dels presidents a La Palma.

A la reunió de la Conferència de Presidents, hi va amb una vintena de propostes per afrontar les conseqüències de la guerra a Ucraïna, com ara agilitzar els tràmits per a l’acollida dels refugiats perquè es puguin expedir els permisos de treball en 24 hores, allargar la durada dels ERTO o diverses mesures per contenir la pujada del preu de l’energia. A més del fons extraordinari que des de fa dies demana el Govern per finançar l’acollida de refugiats, Aragonès proposarà altres iniciatives com ara destinar els fons Next Generation a la construcció de plantes de biogàs i controlar i gestionar temporalment les hidroelèctriques.

Publicitat

Així, les propostes del president es divideixen en tres blocs principals. En l’àmbit de l’acollida, Aragonès demanar un fons extraordinari per fer front a les necessitats generades per l’arribada de refugiats, al marge del sistema de finançament i proporcional al nombre de persones que acull cada territori. Catalunya vol que es respectin les seves competències i que es reconegui a la Generalitat la capacitat de vehicular les seves aportacions directament als organismes humanitaris que operen a Ucraïna.

També en aquest apartat, reclamarà atendre amb especial atenció els infants no acompanyats, facilitar als refugiats la connectivitat amb els seus familiars amb un telèfon mòbil i línia gratuïta i agilitzar tots els tràmits d’acollida, asil i permís de treball.

Un segon bloc se centra en les conseqüències econòmiques de la guerra. En aquest sentit, el president proposa atorgar ajudes directes a les empreses per garantir liquiditat i facilitar la preservació de llocs de treball, allargar la durada dels ERTO, ampliar fins a final d’any la prohibició de tallar el subministrament de la llum i el gas a les persones vulnerables, augmentar els descomptes a persones vulnerables i actualitzar els nivells de renda d’accés als bons socials, i sol·licitar a la Comissió Europea accedir a la línia de préstecs previstos en el Mecanisme de Recuperació i Resiliència per accelerar inversions i reformes de transició energètica.

Sobre energia, també reclamarà destinar fons Next Generation a construir plantes de biogàs, adoptar de forma imminent mesures perquè el sector primari pugui suportar l’escalada de preus de les matèria primeres, ampliar el termini per retornar els ICO o activar ajudes directes per assumir l’increment de preus de matèries primeres i costos energètics, activar el mecanisme RED pels sectors electrointensius, i mobilitzar ajudes específiques a través de les línies de crèdit ICO i el Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiques.

Pel que fa a l’emergència energètica, Aragonès reclama adoptar mesures per contenir l’increment dels costos dels combustibles en el sector del transport mitjançant la reducció de la pressió impositiva sobre el combustible, articular un fons específic destinat a cobrir l’icnrement de costos generat en els serveis de transport regular de viatgers durant el 2022, fixar un topall al preu màxim del gas, o bé demanar a la Comissió Europea el desacoblament del gas del mercat elèctric, baixar la pressió fiscal sobre l’energia per moderar el preu final del consumidor i controlar i gestionar temporalment les hidroelèctriques.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut