Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Aragonès i Otxandiano (Bildu) veuen l’amnistia com “un moment històric” durant una reunió al Palau de la Generalitat

El candidat a lehendakari afirma que hi ha converses amb ERC per reeditar coalició a les eleccions europees

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el candidat a les eleccions al País Basc per Bildu, Pello Otxandiano, han coincidit en la importància de l’aprovació de la llei d’amnistia a l’Estat i han subratllat que es tracta d’un “moment històric” en el marc d’una reunió al Palau de la Generalitat. El cap de l’executiu català i el candidat a la lehendakaritza basca s’han reunit aquest dijous durant una hora i quinze minuts, en plena precampanya de les eleccions al País Basc. Durant la trobada, en què s’ha constatat “una forta sintonia política”, han compartit models de govern i de disseny de polítiques públiques progressistes i en pro de la sobirania.

En declaracions a mitjans després de la reunió, Otxandiano ha remarcat que tant ell com Aragonès comparteixen que l’oportunitat per aconseguir una amnistia és “un moment històric”. El candidat a lehendakari ha explicat que després de la desjudicialització del conflicte, el següent pas és “abordar el debat territorial i la qüestió plurinacional en termes democràtics”. Precisament per això ha remarcat que l’extrema dreta i els “aparells de l’Estat” que volen “fer naufragar l’intent de desjudicialitzar la política”.

Publicitat

Sobre això, també ha alertat que el PP té “una agenda reaccionària i regressiva” i ha afirmat que “farà qualsevol cosa per entorpir el moment polític i qualsevol avenç en termes socials i polítics”.

Estudiant una coalició per a les eleccions europees

Durant l’atenció a mitjans, Otxandiano ha confirmat que ERC i Bildu estan negociant per concórrer plegats a les eleccions europees. Tot i que Otxandiano ha admès que no s’ha abordat la qüestió, sí que ha afirmat que hi ha converses entre les dues formacions per estudiar la possibilitat de reeditar la coalició. Segons ha dit, el repte és “portar la veu de les esquerres sobiranistes al context europeu”.

Et pot interessar  Aragonès acusa Illa de defensar la proposta de Cs sobre trilingüisme: "Cal un president que no abandoni la llengua mai"

El candidat a lehendakari ha advertit sobre “l’avenç de l’extrema dreta i l’onada reaccionària” i ha explicat que de cara a les eleccions el sobiranisme d’esquerres ha de tenir una veu “forta i contundent” per aconseguir construir “un dic de contenció”.

Sintonia “absoluta” amb Aragonès

Otxandiano ha afirmat que la reunió ha estat “cordial” i creu que hi ha hagut “una sintonia absoluta”. El president i el presidenciable han compartit “un anàlisi coincident” sobre el moment històric i han discutit sobre com aconseguir una agenda de país transformadora des de les esquerres

El candidat de Bildu ha dit que tots dos s’han mostrat convençuts que el moment polític “exigeix avançar en més cotes de sobirania”. En aquesta línia, ha defensat que cal dotar-se dels instruments jurídics suficients perquè “les polítiques públiques responguin a la realitat social i nacional”. Per tot plegat, tots dos han coincidit que les esquerres sobiranistes estan “encertant en llegir el moment històric” i en “formular projectes polítics capaços de respondre als reptes socials”.

Fonts de Govern han emmarcat la reunió en la “naturalitat” de les relacions amb Bildu. Segons asseguren la reunió ha servit per “compartir perspectives polítiques” i “per parlar de polítiques sectorials del govern”. A més, han analitzat l’actualitat política i compartit els posicionaments sobre aquestes qüestions i han analitzat els principals reptes globals i el paper d’Euskadi i Catalunya en aquest context.

Durant la trobada també han compartit reflexions i experiències sobre governança, la importància de la bona gestió i del servei públic. A més, han dedicat part de la conversa a abordar temes de l’àmbit socioeconòmic, de la necessitat de treball conjunt amb els agents socials i de dur a terme grans transformacions amb una mirada i polítiques d’esquerres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut