Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Aragonès i Albert Batet xoquen davant les poques garanties per mantenir el diàleg amb l’estat

El president recorda al diputat de Junts que tots els presidents han “aprofitat les oportunitats” de dialogar amb Madrid

Redacció 29/06/2022

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha ofert el partit per negociar amb Madrid, si bé ha posat tres condicions: que hi hagi “garanties sòlides”, mecanismes d’avaluació, i sense vetos pels seus interlocutors a la taula de diàleg. “Si és així, hi serem”, ha conclòs Batet sobre les premisses que ha reclamat per tal de tornar a la negociació amb l’Estat. Durant la sessió de control al Govern, aquest dimecres al matí al Parlament, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha agraït el to de Batet, i ha subratllat que s’han de poder fixar les “condicions” entre els socis de Govern, conjuntament, per afrontar el diàleg amb l’Estat i tenir “més força”.

En aquest sentit, Aragonès ha citat l’informe ‘Cilevics’ del Consell d’Europa, que fa un any va estipular unes recomanacions en referència al conflicte polític a Catalunya. El president podria aprofitar el document per portar-lo a la taula de diàleg -encara sense data per reunir-se.

D’altra banda, Batet ha recordat que, des del projecte de l’Estatut, en 12 anys cap govern espanyol no ha posat damunt la taula cap proposta política ni tampoc ha aturat la repressió contra Catalunya i l’independentisme. Tot i això, el president parlamentari de Junts ha ofert el partit per a negociar amb l’Estat. Ara bé, hi ha reiterat les condicions: que hi hagi “garanties sòlides”, mecanismes d’avaluació per obtenir resultats, i “sense vetos” als interlocutors. “Si és així, hi serem”.

Aragonès li ha recordat que, tot i la manca de propostes de l’Estat, tots els Governs de la Generalitat i els seus presidents han “aprofitat les oportunitats” quan Madrid ha dit que “volia escoltar”. I ha recordat que així ho va fer l’expresident Carles Puigdemont -sense mencionar-lo- l’octubre de 2017. El president ha conclòs que el Govern ha treballa en aquesta línia i que espera que la negociació amb l’Estat tingui “més força”.