Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Aragonès es mostra convençut que el “procés de negociació” acabarà amb una Catalunya independent

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat convençut en una entrevista al diari argentí ‘La nación’ que el “procés de negociació” acabarà amb una Catalunya independent “reconeguda per la Unió Europea i per l’estat espanyol”. També ha desmentit que hi hagi divisió a la societat catalana, sinó “diversitat de posicions polítiques”, i ha alertat que “l’esquerda” que realment preocupa l’executiu català és “la desigualtat social”. Alhora ha reiterat que el model del Govern per a Catalunya és “clarament europeista” i ha tornat a reclamar un referèndum acordat amb l’Estat emmirallant-se en el model escocès. “Hi ha instruments a la Constitució perquè es pugui dur a terme un referèndum d’aquestes característiques”, ha opinat.

Sobre la possibilitat de dialogar i negociar amb l’Estat, Aragonès considera que ara és més factible que el 2017 perquè “hi ha un reconeixement de les dues parts” en els acords que donen inici al procés de negociació entre Catalunya i Espanya, que són que hi ha un conflicte polític, que s’ha de resoldre de forma política i que la proposta de resolució ha de ser sotmesa a votació per la ciutadania. La proposta de l’executiu català és un referèndum “precedit d’una llei d’amnistia per acabar amb la repressió”.

Publicitat

Pel que fa a possibles mediadors europeus, Aragonès admet que de moment no hi ha propostes de mediació o d’àrbitre, però afirma que a Europa s’està seguint “amb molta atenció” l’inici del procés de negociació. “Estem satisfets amb l’interès que s’està generant per intentar tornar el conflicte polític a la política, fora de la via judicial”, assegura. En aquest sentit lamenta que a alguns poders de l’Estat “encara no s’ha fet la transició democràtica plena”, i apunta sense subterfugis a la cúpula judicial, “que està molt ancorada en posicions ultraconservadores”.

Et pot interessar  Turull diu que és "molt trist" proposar un referèndum "des de la solitud i en campanya electoral"

D’altra banda, Aragonès ha afirmat que pot “entendre” l’escepticisme d’altres forces independentistes a l’entorn de la negociació política que lidera ERC, però, alhora, afegeix que, al seu parer, no es pot “desaprofitar cap ocasió de defensar la independència”. Efectivament, d’escèptics n’hi ha un munt i un dels primers a reaccionar ha estat el raper Valtònyc:

Publicitat

Opinió

Minut a Minut