Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Aragonès en l’acte de retorn de les restes del soldat republicà Flores: “La llibertat ha de ser la raó del compromís”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, han assistit aquest diumenge a l’acte de retorn de les restes del soldat republicà Andreu Flores a la seva família, al cementiri d’Arenys de Munt (Maresme). Durant la cerimònia, Aragonès ha afirmat que la reconstrucció de la memòria col·lectiva ajuda a reflexionar sobre la Guerra Civil i la dictadura feixista: “En un context diferent però amb amenaces similars, avui hem de seguir fent de la llibertat, la justícia i la dignitat humana la raó de ser del nostre compromís col·lectiu”. Ciuró ha destacat la importància del Banc d’ADN: “Fer coincidir les restes d’una fossa amb dades familiars és molt excepcional. I quan passa és molt emotiu”, ha assegurat.

Aragonès ha remarcat que el silenci va ser una “manera de sobreviure” per a la gent que tenia besàvies combatents i ferits a la guerra, que van haver de marxar a l’exili, o van estar empresonats. “Van patir el silenci, però avui hi hem de posar veu”, ha destacat, en referència a la família Flores.

Publicitat

El president ha explicat que el Banc d’ADN permet cassar el cens de persones desaparegudes amb les restes que es van trobant amb el programa d’excavació de fosses, i Ciuró hi ha afegit que gràcies al programa, engegat el 2016, s’han treballat ja en unes 700 fosses arreu del país, on calculen que hi ha unes 2.000 persones desaparegudes.

La consellera ha apuntat que quan s’aconsegueix retornar les restes d’un familiar és un “motiu” per demanar a les famílies que donin les seves mostres d’ADN a l’hospital de la Vall d’Hebron -on es troba el programa-, per nodrir el banc de dades i anar cassant les restes que es troben a les fosses.

Et pot interessar  Aragonès, a la gola del llop, defensa l'amnistia, el finançament singular i el referèndum i avisa que "són inevitables"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut