Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Aragonès: “El dia que Catalunya sigui independent serà perquè hi haurà hagut una negociació amb el govern espanyol”

El president només veu possible el reconeixement de Catalunya com a estat independent a través de la comunitat internacional i d’una taula de negociació

Redacció 09/08/2022

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que “el dia en què Catalunya sigui un estat independent serà perquè prèviament hi haurà hagut una negociació amb el govern espanyol”. Ho ha dit en una entrevista amb el setmanari ‘El Temps’ en què ha afirmat que “la independència de Catalunya acabarà sent reconeguda per la comunitat internacional amb una taula de negociació, com ho han estat totes les independències reconegudes”. Per això, ha defensat la taula de diàleg amb l’Estat malgrat l’oposició de JxCat a l’espai.

Davant de les crítiques del seu soci a la Generalitat, ha assenyalat que “els acords de la taula són acords del Govern” i que el primer punt de l’acord per governar amb JxCat “és que s’obri un procés de negociació amb l’Estat”. “Hi ha una formació política que dóna suport al Govern que va decidir no participar-hi. Ho respecto, però els acords són del Govern, perquè són acords encapçalats pels dos presidents”, ha insistit. A més, ha demanat a JxCat que plantegi “alternatives amb passos concrets” al diàleg.

Preguntat pels pressupostos de l’any vinent en plena crisi energètica i inflacionista, Aragonès ha garantit que seran “molt expansius” i ha augurat que els ingressos de la Generalitat superaran els 3.100 milions d’euros. “La previsió d’ingressos del proper any és molt gran”, ha indicat, per la liquidació de les transferències de fa dos anys, que sumen prop de 2.000 milions.