Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Aragonès demana “revisar” els tractats de comerç europeus i la relació amb les grans cadenes alimentàries

L'objectiu és evitar que les grans cadenes puguin “fixar els preus” dels productes que se’ls paga als agricultors

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut solidaritzar-se i mostrar l’acompanyament del seu Govern al sector de la pagesia que aquests dies es mobilitza en defensa dels seus interessos. Davant el ple del Parlament, Pere Aragonès, ha defensat que el seu executiu està oferint mesures de suport als pagesos, i ha reclamat, per a atendre les reivindicacions del sector, que es “revisin” els tractats europeus de lliure comerç amb països tercers i garantir “preus justos” fent canvis en la relació que hi ha amb les grans cadenes alimentàries. Per la seva part, Junts ha aprofitat la jornada de protestes per responsabilitzar el Govern de part del malestar del sector i reclamar “autocrítica” per la seva política agrària.

Les jornades de protestes de la pagesia han portat al president de la Generalitat i a alguns grups del Parlament a parlar-ne a la sessió de control del ple. Aragonès ha volgut defensar les mesures de suport al sector que assegura que han ajudat la pagesia en els darrers anys, i especialment des que es veuen afectats per la sequera. “El Govern hi ha treballat, amb ajuts i plans estratègics, i amb treball conjunt amb el sector, sempre dins del nostre marc competencial”, ha explicat.

Publicitat

A més, ha volgut posar-se del costat de les reivindicacions que reclamen “preus justos” per als pagesos i acabar amb la competència que consideren deslleial perquè als productes importats no se’ls exigeixen els mateixos requisits que als produïts a Catalunya i a Europa. És per això que el president ha considerat que es “necessita una revisió dels tractats de comerç d’Europa amb tercers països”, i ha demanat també canvis a la llei estatal de la cadena alimentària per a evitar que les grans cadenes puguin “fixar els preus” dels productes que se’ls paga als agricultors.

Et pot interessar  Aragonès viatja aquest dimecres a Belfast per reunir-se amb la primera ministra d'Irlanda del Nord

Des d’ERC, com era d’esperar, el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, s’ha expressat en el mateix sentit, i ha reclamat “replantejar el model” alimentari perquè la pagesia pugui ser defensada i sostenible. “Qui millor sap com treballar la terra és qui treballa la terra, no el mercat globalitzat. I hem d’anar pel camí de la sobirania alimentària”, ha dit.

Des d’un altre punt de vista s’ho miren a Junts. El president del seu grup parlamentari, Albert Batet, ha dedicat la major part de la seva pregunta al president a criticar l’abordatge de la sequera que ha fet el Govern, però abans ha aprofitat la seva mostra de suport a les protestes dels pagesos per a carregar contra la política agrària i alimentària de l’executiu i d’ERC. “Fa zero autocrítica, i amb incompetència no arribarem enlloc”, ha etzibat Batet. I és que per a Junts, que Esquerra faci anys que ostenta la responsabilitat de les polítiques agrícoles -en governs amb Junts i en l’executiu en solitari- forma part de la responsabilitat de la situació del sector. “ERC porta vuit anys al departament d’Agricultura. No sé com ho amagarà això el viceconseller de Comunicació i Estratègia. Pensen fer un mínim d’autocrítica?”, ha sentenciat Batet a la seva intervenció.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut