Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Aragonès demana paciència en la negociació amb el Gobierno: “No ho resoldrem en dos dies”

Adverteix que la solució al conflicte requerirà temps i “molt esforç”

Agències 05/06/2021
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, atenent als mitjans de comunicació aquest dissabte a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte que cal “obrir una etapa de negociació” amb el govern espanyol però ha admès que la solució al conflicte català requerirà temps i “molt esforç”. “No ho arreglarem en dos dies, ho sabem”, ha dit Aragonès en una compareixença des de l’Estany d’Ivars. Aragonès ha concretat que la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, serà a priori aquest juny a la Moncloa de forma “formal i presencial”, i que la Generalitat hi portarà una proposta molt clara basada “en l’autodeterminació i l’amnistia”. Aragonès ha remarcat que aquesta proposta genera un “ampli consens” entre la ciutadania catalana.

El president de la Generalitat ha assegurat que tant el seu Govern com el de Pedro Sánchez tenen “molt clar” les posicions de les dues parts, i ha insistit que ell anirà a les reunions “amb tota la fermesa” per demanar un referèndum i la llibertat de presos i exiliats. Aragonès ha reiterat que si bé no s’oposarà als indults, perquè podrien alleugerir el dolors dels presos, la solució que vol és l’amnistia.

D’altra banda, Aragonès ha reiterat que el govern espanyol hauria d’escoltar els dictàmens i posicionaments internacionals coneguts aquesta setmana, com l’informe del comitè d’Afers Legals del Consell d’Europa, que exigeix la llibertat de presos i el retorn dels exiliats. Preguntat sobre les decisions preses al Consell Interterritorial de Salut, Aragonès s’ha remès a les paraules del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i ha dit que Catalunya defensarà la seva capacitat de decidir en aquest àmbit i exercirà les seves competències.