Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Aragonès demana més diners pel fons per a les autonomies: “Els 16.000 MEUR es queden curts”

El vicepresident diu que si la cogovernança no va acompanyada de qui pren les decisions “no serveix per a res”

Agències 11/05/2020
El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, assisteix a la constitució de la comissió elaboració del pla per a la reactivació econòmica i protecció social. 8 de maig de 2020. (Horitzontal)

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha reclamat que s’incrementi el fons de 16.000 milions d’euros (MEUR) per a la reconstrucció de les autonomies anunciat pel Gobeirno. En una entrevista al ’20Minutos’ Aragonès ha considerat que el fons hauria de ser de més de 25.000 MEUR perquè “els 16.000 MEUR es queden curts”. Tot i això, ha valorat positivament el disseny del fons, que creu que va “en bona direcció” perquè no és “un FLA dos”. En relació a a la cogovernança anunciada pel govern espanyol de cara al desconfinament, Aragonès ha constatat que si no va acompanyada de “qui pren les decisions” –que al seu parer haurien de ser les comunitats- “no serveix per a res”.

D’altra banda, i pel que fa a l’estat d’alarma, el vicepresident s’ha mostrat crític amb el plantejament actual i ha assenyalat que no es pot prorrogar “indefinidament i sense horitzó”. En aquest sentit, ha defensat el ‘no’ a la pròrroga que ERC va votar al Congrés, però ha insistit que poden “revisar” la posició si es retornen les competències a les autonomies. “No podem tancar la porta”, ha dit.

Tot i això, ha lamentat que l’executiu espanyol no hagi tingut “voluntat” de negociar. També ha criticat que hi ha hagut “errors” com la centralització dels subministraments sanitaris.

En ser preguntat per les eleccions, que abans de l’inici de la pandèmia estaven previstes per a quan s’aprovessin els pressupostos, Aragonès ha remarcat que davant una crisi com l’actual “en l’últim que es pensa és en unes eleccions”.