Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Aragonès demana “enfortir la llengua i cultura compartida” davant l’ofensiva del nacionalisme espanyol i l’ultradreta

"Les primeres decisions dels nous governs mostren un clar missatge d'hostilitat cap a la cultura i la llengua que compartim", ha alertat Aragonès

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat “enfortir la llengua i la cultura catalana” davant l’ofensiva que el nacionalisme espanyol i la ultradreta duen a terme contra un dels pilars de la identitat catalana. Així ho ha asseverat el president durant l’acte institucional de la Diada de Sant Joan, el qual ha tingut com a principal protagonista la llengua catalana.

“Les primeres decisions dels nous governs mostren un clar missatge d’hostilitat cap a la cultura i la llengua que compartim”, ha alertat Aragonès en l’acte institucional de la Diada de Sant Joan. De fet, s’ha sabut que IB3 i Àpunt han vetat la campanya que el Govern català va engegar per defensar la llengua catalana després de l’ascens al poder dels grups conservadors.

Publicitat

Aragonès, tot lamentant “l’ofensiva reforçada” contra l’escola catalana i l’ús social de la llengua, ha reivindicat el català com “un actiu que estimem i volem compartir”. El cap de l’executiu català ha parafrasejat una frase d’Ovidi Montllor que “de tant en tant convé recordar” i que, de fet, és el missatge de la campanya vetada per les televisions públiques del País Valencià i les Illes Balears: “Hi ha gent que no li agrada que es pensi, s’escrigui o es parli en català, que és la mateixa gent que no li agrada que es pensi, s’escrigui o es parli”, ha parafrasejat. Per això, el president ha “convidat a tothom a fer seva” la llengua catalana. “No és una llengua que patrimonialitzem, ens l’estimem tant que volem que tothom la faci servir”, ha clos Aragonès.

Durant l’acte, que s’ha celebrat al Pati dels Carruatges, s’han pogut escoltar la pluralitat d’accents que representen Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord i la Franja de Ponent, a través de la lectura de fragments de Jesús Moncada, Isabel Clara Simó i Jordi Pere Cerdà. També hi ha hagut una actuació musical a càrrec de la cantant i compositora mallorquina, Maria Jaume, acompanyada de Lluís Cabot.

Et pot interessar  VIDEO | L'humorista Txabi Franquesa deixa amb un pam de nas una dona que fa 60 anys que viu a Catalunya i no s'ha dignat a aprendre català

Al seu torn, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha defensat que la revetlla de Sant Joan és la demostració d’una comunitat cultural catalana “activa, viva i amb molt de futur”. Garriga ha destacat “el gran plaer” de sentir les múltiples veus i accents del territori. “La cultura no es fa sola, la fem entre tots i totes, i som nosaltres en cada cançó que ballem i en els artistes que aplaudim”, ha asseverat. “On hi ha arrels hi ha història pròpia, i on hi ha persones hi ha diversitat, que és sempre una riquesa”, ha insistit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut