Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Aragonès demana als “republicans asimptomàtics” del govern espanyol que “es facin notar”

|

- Publicitat -

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha exigit al PSOE i Podem que “es posin les piles” en relació al cas del rei emèrit Joan Carles I i ha afirmat que “si ara hi ha republicans asimptomàtics al govern de l’Estat, s’ha de notar”. En aquest sentit, Aragonès ha dit que s’ha de posar sobre la taula “l’agenda republicana, la despenalització de les injúries a la Corona” i, al mateix temps, “s’ha d’obrir un debat sobre el dret a l’autodeterminació”. Aragonès ha participat aquest diumenge en una reunió telemàtica sobre la monarquia i el delicte d’injúries amb el BNG, Endavant Andalusia i MÉS x Mallorca. Tots han coincidit a afirmar que, ni que la Fiscalia hagi arxivat la denúncia contra ells per injúries a la Corona, no cediran.

ERC, BNG, Endavant Andalusia i MÉS x Mallorca han participat aquest diumenge en un debat virtual conjunt on han deixat clar que seguiran criticant i denunciant “la corrupció de la monarquia”, al mateix temps que han reclamat el dret a la llibertat d’expressió. Precisament, aquesta setmana s’ha fet públic que la Fiscalia de l’Audiència Nacional ha arxivat les denuncies contra els líders d’aquests partits per un presumpte delicte d’injúries a la Corona.

Publicitat

Aragonès ha dit que la situació actual amb la “fugida” del rei emèrit, “dona més ales que mai” a les seves conviccions republicanes i a les “reivindicacions de llibertat nacional dels pobles”. De fet, el líder d’ERC ha assegurat que la solució passa per un “procés emancipador” dels pobles de l’Estat i “avançar cap a la república catalana”. “El camí a Catalunya es diu república, una república catalana que miri d’igual a tots els processos similars que es puguin dur a terme als altres pobles de l’Estat”, ha expressat Aragonès.

De la seva banda, Ana Pontón, del BNG, ha denunciat que a l’Estat hi ha un problema i és que “existeix un règim on es pot jutjar una persona per exercir el seu dret a crítica”. A més, Pontón ha dit que la monarquia és un “anacronisme” que “no té cap tipus de justificació democràtica” i ha defensat el “dret a poder criticar la monarquia”. “No permetrem que ens tapin els ulls i la boca davant de la tremenda corrupció que estem veient a la casa reial”, ha deixat clar la líder del BNG. Pontón, a més, ha demanat l’abolició de la monarquia perquè la considera “incompatible” amb la democràcia.

Et pot interessar  Aragonès pregunta a Illa per què prefereix el "cafè aigualit per a tothom" a un finançament singular "just"

La líder d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, ha dit que és urgent modificar el Codi Penal per poder despenalitzar el delicte d’injúries a la Corona. També ha dit que és necessari “obrir els cadenats de la transició” per obrir un debat sobre el model d’Estat i perquè “els pobles puguin decidir lliurement quina relació volen tenir entre si”.

Per la seva part, Neus Truyol, de MÉS x Mallorca, ha demanat “l’abdicació en bloc” de tota la casa reial. La líder del partit ha dit ha quedat demostrat que la casa reial “no té respecte per ningú ni per a res” i “no dona cap explicació ni es disculpa”. “La nostra opció és republicana”, ha deixat clar. Truyol també ha coincidit a afirmar que per poder obrir tots aquests debats cal despenalitzar el delicte d’injúries a la Corona i ha apuntat que “hem de fer front comú perquè aquest primer pas sigui una urgència”.

Possible data d’eleccions
Preguntat sobre unes possibles eleccions a Catalunya Aragonès ha dit que les converses que té ell com a vicepresident amb el president del Govern, Quim Torra, “formen part del març de confiança”. Tot i això, Aragonès ha dit que la posició d’ERC “és clara” i ha afegit que “hem defensat reiteradament la necessitat que sigui la ciutadania de Catalunya i les institucions catalanes les que decideixin el calendari electoral i no pas el Tribunal Suprem”. Aragonès també ha deixat clar que “ERC està preparada per a qualsevol dels escenaris, i seguirem exercint les responsabilitats de Govern en qualsevol dels escenaris”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut