Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Aragonès defensa que l’amnistia inclogui Puigdemont, però rebutja que Borràs se’n beneficiï 

El cap de l'executiu català vol una negociació "coordinada" amb Junts i ha celebrat que després d'un any en què ERC "en solitari" ha forçat l'Estat, ara Junts s'apunti a la "via de la negociació"

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, és una de les principals veus d’ERC que reclama una llei d’amnistia a canvi del suport dels republicans a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. No obstant això, el debat sobre qui hauria de poder beneficiar-se d’aquesta nova llei està ben encès; des de Junts insisteixen que la norma hauria d’aplicar-se també a la presidenta del partit, Laura Borràs, condemnada a 4 anys de presó amb una petició d’indult per prevaricació, però el cap de l’executiu català ho rebutja frontalment, ja que els fets pels quals va ser condemnada “no tenen res a veure amb l’1-O”. No obstant això, Aragonès defensa que l’amnistia s’apliqui al president a l’exili Carles Puigdemont. 

Puigdemont “evidentment” ha d’estar inclòs en un acord d’amnistia, ha considerat Aragonès aquest dilluns en una entrevista a TV3, per a tot seguit deixar ben clar que a parer seu Laura Borràs no tindria cabuda en aquest acord. “El seu partit i el seu entorn pot considerar que és injust però els fets no tenen res a veure amb l’1-O i una amnistia fa referència a uns fets i no a unes persones”, ha remarcat.

Publicitat

Així mateix, malgrat l’obvietat, Aragonès també ha exclòs els agents de policia encausats per l’1-O d’un eventual acord d’amnistia, tal com proposen altres formacions polítiques. En aquest sentit, Aragonès ha criticat que la repressió ha caigut de forma injusta contra l’independentisme, però no pas sobre la policia que va abusar del seu poder i força per agredir ciutadans indefensos. “Qui està a l’exili? La policia? Qui ha estat a la presó? La policia? Qui té el patrimoni de la seva família embargat? La policia? No hi ha cap policia a l’exili. Enfoquem-nos on està al problema, que és la repressió injusta de l’independentisme”, ha afegit.

Pel que fa les negociacions per a la investidura, Aragonès ha dit que hi ha converses “de manera molt inicial” i que encara queden setmanes per veure si estan ben enfocades. El cap de l’executiu català vol una negociació “coordinada” amb Junts i ha celebrat que després d’un any en què ERC “en solitari” ha forçat l’Estat, ara JxCat s’apunti a la “via de la negociació” per resoldre el conflicte polític. I, en aquest sentit, ha remarcat que és el partit de Turull i Borràs qui s’ha mogut.

Et pot interessar  Independentistes i socialistes defensen la llei d'amnistia a l'Eurocambra i remarquen l'aval de la comissió de Venècia

L’entrevista a Aragonès ha tingut lloc gairebé un any després que Junts marxés del Govern, Aragonès creu que la possibilitat que en torni a entrar no està sobre la taula. “Haurien de passar moltes coses i un Govern necessita continuïtat. D’un Govern no es va entrant i sortint”, ha argumentat. Tot i així, ha remarcat que vol treballar conjuntament amb Junts “en tots els àmbits possibles”.

Presentació de l’informe sobre un Acord de Claredat al setembre

El president ha situat també al setembre la presentació de la proposta sobre un Acord de Claredat que ha elaborat un conjunt d’experts. De fet, s’hauria d’haver fet públic al juliol, però es va ajornar amb motiu de les eleccions generals del 23-J. “Serà el seu informe. I en funció del contingut jo també em posicionaré. És una bona proposta per tenir unes regles de joc”, ha dit.

Comissió tècnica del Prat

Aragonès ha explicat que la seva voluntat és posar en marxa al setembre la comissió tècnica sobre l’aeroport del Prat acordada amb el PSC en el marc dels pressupostos de la Generalitat. Ha avançat que el Govern vol prendre decisions per incrementar les inversions i no els turistes. I ha avisat que no acceptaran “imposicions” com les que va voler establir Aena fa uns anys amb una actitud “colonial”.

El cap de l’executiu català considera que l’encaix no és senzill i que “no hi ha una solució perfecta que deixi tothom content”. Així mateix, ha dit que el Govern ha estat fent un treball tècnic durant tot un any.

Deixa per més endavant ampliar la gratuïtat a l’escola bressol

De cara al proper any, Aragonès s’ha fixat l’objectiu d’ampliar les places d’escola bressol abans d’avançar en la gratuïtat d’aquesta etapa. Ara, es gratuït el curs d’Infantil 2. “Hem de dedicar el curs a arribar a acords amb els ajuntaments per ampliar les places. Primer ampliem places i després mirem l’Infantil 1”, ha explicat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut