Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Aragonès avisa Pedro Sánchez: “Si la resolució del conflicte no avança, hi haurà conseqüències”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha llençat un avís al president espanyol, Pedro Sánchez, explicant que si no s’avança en la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya, ERC podria abandonar el suport al Congreso i no es podria comptar amb els republicans per a properes investidures.

En una entrevista al diari Públic, Aragonès recorda que el suport a Sánchez es va produir “perquè hi havia un compromís d’avançar cap a la resolució”. “Si aquest compromís està en dubte o no es concreta crec que tothom comprendrà que tindrà conseqüències en el posicionament polític d’ERC”, afirma.

Publicitat

Igualment, i posant la mirada en una possible futura investidura a un president del PSOE, Aragonès assegura que a ERC “sempre intenten aprendre dels fets i de les experiències; i aquí també es traurà un aprenentatge en funció de com evolucioni”. “En funció d’això, prendrem les decisions la pròxima legislatura”, afegeix.

I és que la taula de diàleg s’ha quedat estancada i el president no amaga el seu disgust, alhora que en culpa al Gobierno. “Ara mateix estem en una certa situació de bloqueig, però continua havent-hi interlocució. I, per tant, qui ha de prendre una decisió és l’executiu espanyol de si vol resoldre el conflicte polític o no. Però si el vol resoldre no serà per la via de la imposició sinó per la de la negociació i el reconeixement de Catalunya. Nosaltres hem fet una proposta i ara estem esperant la proposta de l’Estat”, explica.

Les crítiques de l’independentisme

D’altra banda, després d’haver escoltat les crítiques de JxCat i la CUP a la seva proposta de futur estratègic per a l’independentisme, Aragonès ha volgut reclamar lleialtat i propostes concretes als que considera socis. “Jo accepto totes les crítiques, però el que demano és que hi hagi alternatives. La crítica sense alternativa és insuficient per donar resposta al que ens demana la ciutadania. Puc entendre que la meva proposta pugui ser esmenada, millorada o contestada, però només sobre la base d’alternatives que siguin viables i que incorporin l’aprenentatge de què ha passat en aquest país els darrers anys, especialment respecte a les conseqüències de l’1 d’octubre de 2017″, assegura a l’entrevista.

Et pot interessar  Sánchez accepta modificar la llei d'amnistia per donar "més garanties" a Puigdemont

De la mateixa manera, s’ha mostrat “sorprès” per “aquesta manera de fer política que consisteix a fer moltes declaracions als mitjans, però no traslladar aquestes opinions als espais d’interlocució que tenim”, en referència especialment a les crítiques que dirigents de Junts fan a propostes o gestions del Govern o del president.

“Jo això no ho abonaré. Crec que el que ha passat al Parlament amb el diputat Juvillà es descriu per si sol i tots hem pogut veure com ha anat. Sempre he mostrat el meu respecte com a president del país cap a la presidenta del Parlament perquè crec que hem de respectar les institucions. I per això crec que estic en el dret de demanar que això també s’ha de produir a la inversa”, conclou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut