Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Aragonès avisa Bolaños que la negociació per a la investidura està “encallada” i que el temps s’esgota

El president de la Generalitat avisa que calen avenços en ferm en les tres carpetes per poder arribar a un acord

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat al ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, el malestar del Govern i d’ERC perquè la negociació per a la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, està “encallada”. Durant l’acte de la CECOT a Sant Cugat, Aragonès ha aprofitat que hi coincidia amb el ministre per fer-li arribar, en privat, un toc d’alerta dels republicans. Segons fonts de la Presidència, l’ha advertit que calen avenços “en ferm” en els tres àmbits si realment volen arribar a un acord. Des de Palau i Calàbria constaten que la carpeta social -que fa referència al finançament i al traspàs integral de Rodalies- està encallada. I també alerten que cal avançar en l’amnistia i l’autodeterminació.

Ja en públic i en el marc dels discursos de la 28a Nit de l’Empresari, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat que el diàleg vagi acompanyat de compromisos. “El diàleg, el debat i la conversa entre diferents és el primer pas. Ha d’anar seguit d’un compromís per a l’eliminació del dèficit fiscal que pateix Catalunya i un compromís per a un traspàs integral de Rodalies que permeti millorar la mobilitat absolutament imprescindible”, ha assegurat.

Publicitat

El president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, i el propi ministre Bolaños, ja s’han reunit aquest dijous a Barcelona, tal com ha avançat l’ACN. Jové ha traslladat minuts abans de les 18 hores el contingut de la reunió al president Aragonès, en una breu trobada al despatx que el cap del Govern té al Parlament. El líder del grup parlamentari d’ERC ha constatat davant de Bolaños que les negociacions per la investidura de Sánchez estan “encallades”.

Et pot interessar  ERC defensa un debat electoral amb Junts i el PSC per "confrontar idees"

El Govern i ERC fa dies que avisen que les negociacions “no estan anant bé”. De fet, el president del partit, Oriol Junqueras, ha dit avui mateix des d’Irlanda que és “impossible” que hi hagi un acord si el govern espanyol “no fa res per arribar-hi”. En una línia semblant s’han anat mostrant els últims dies la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, o la consellera Laura Vilagrà. El propi Aragonès també ha advertit que, si Sánchez vol ser investit, s’ha de “moure”.

Avui els republicans han anat més enllà. El partit ha acusat directament la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, de “bloquejar” l’acord. Des de Calàbria, en aquest sentit, adverteixen que tampoc s’està avançant prou ni amb l’autodeterminació -sobretot- ni amb la carpeta de l’amnistia.

Pel que fa a aquesta llei, ERC insisteix que la dona per “descomptada”. Tot i això, les negociacions pel preàmbul de la llei tampoc avancen com a Calàbria voldrien. Des d’ERC insisteixen que no hi pot constar de cap manera que l’1-O va ser un delicte, i preferirien que, si cal fer-hi cap referència directa, fos precisament per a tot el contrari, i que es concretés que el referèndum del 2017 no va ser delicte.

En canvi, els republicans asseguren que el PSOE vol incloure els termes “convivència” i “girar full” respecte el 2017, conceptes que ERC rebutja que constin al preàmbul de la llei d’amnistia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut