Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Aragonès aprofita la cimera per traslladar a Sánchez i Macron les demandes del poble català i insisteix que el conflicte polític “no ha acabat”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mantingut una breu trobada amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i amb el president francès, Emmanuel Macron, en el marc de la cimera francoespanyola que s’està desenvolupant al MNAC, a Barcelona, al llarg del matí d’aquest dijous, 19 de gener. Malgrat que la participació del president català a la cimera s’ha limitat a la recepció institucional dels dos mandataris, segons asseguren fonts del Departament de la Presidència, Aragonès ha aprofitat l’ocasió per enviar dos missatges clars als mandataris. El cap de l’executiu català ha abandonat l’aparcament del MNAC, on ha tingut lloc la recepció, poc després d’haver parlat amb Macron, evitant així escoltar els himnes espanyol i francès interpretats per l’exèrcit. Posteriorment, ha ofert una roda de premsa des del Palau de la Generalitat de Catalunya.

El president català trasllada les necessitats i els reclams de Catalunya a Sánchez i Macron

Aragonès ha insistit al president espanyol, Pedro Sánchez, que el procés independentista no ha acabat, desmentint així les seves declaracions segons les quals la cimera demostraria la fi del procés. A la vegada, també li ha comentat la situació política actual i li ha recordat els temes que li va fer arribar per carta i que s’haurien de tractar a les reunions bilaterals, com ara els passos transfronterers o l’ús de la llengua catalana. La carta enviada per Aragonès no va obtenir resposta. A la vegada, segons apunta l’ACN, li ha demanat que tingui en compte la Generalitat pel que s’acordi a les reunions entre els dos estats.

Publicitat

D’altra banda, Aragonès també s’ha dirigit al president francès, Emmanuel Macron, a qui ha donat la benvinguda a Catalunya i li ha agraït la visita, així com les bones relacions amb l’administració francesa. El president català, en la breu trobada amb Macron, li ha traslladat el missatge que Catalunya vol ser un soci europeu, i que vol participar-hi “amb plenitud, com un estat més”. Durant l’encontre, s’han pogut sentir xiulades dirigides a Aragonès en el moment en què saludava Sánchez i el cap de l’exèrcit espanyol; no han pogut sentir-se quan saludava Macron, ja que el soroll dels helicòpters del macrodispositiu policial ho ha impedit. Després de la recepció, Aragonès ha abandonat el MNAC per dirigir-se al Palau de la Generalitat de Catalunya, on ha ofert una roda de premsa.

Aragonès: “Volen fer veure que el conflicte entre Catalunya i Espanya ja no existeix”

El president català ha justificat de nou la seva assistència a la cimera defensant que ha actuat com el president “d’un estat més, com avui fa França i Espanya”, i insistint que el Govern de Catalunya havia de rebre el president de la república francesa. Aragonès ha al·legat que la Catalunya Nord forma part de l’estat francès, però també de l’espai cultural i lingüístic nacional, motiu pel qual “és molt rellevant mantenir bons vincles amb les autoritats franceses. Els mantenim des de fa molt temps i volem que continuï així. No volíem deixar cap escletxa”, ha dit. També ha explicat que el motiu pel qual ha abandonat la cimera és perquè no dona validesa a l’exèrcit espanyol. 

Et pot interessar  Turull diu que és "molt trist" proposar un referèndum "des de la solitud i en campanya electoral"

A continuació, el cap de l’executiu català ha carregat contra el fet que la cimera busca simbolitzar una normalitat que no existeix, tal com han denunciat els milers de manifestants des de les torres de Puig i Cadafalch. Aragonès ha criticat els que “volen fer veure que el conflicte entre Catalunya i Espanya ja no existeix”, tot recordant-los que la realitat és “que continua existint una majoria sòlida que aposta per decidir en llibertat el futur del país”. “La millor evidència que la lluita independentista no ha acabat és tot el que està succeint en el dia d’avui. Continuarem i s’ha d’abordar una solució al conflicte polític”, ha manifestat.

Sobre la resposta de Macron al seu missatge, Aragonès no ha revelat res, tret que li ha volgut traslladar la vocació “europeista” i la “voluntat d’avançar en el procés de construcció de la Unió Europea amb plenitud”. Respecte a Sánchez i la taula de diàleg, Aragonès ha assegurat que el contacte amb la Moncloa i Sánchez no s’ha interromput, però que és molt més important fixar-se en els continguts de les negociacions, i no pas en les “formalitats”, en referència al fet que la Moncloa ha incomplert les demandes de la Generalitat de reunir la taula abans que acabés 2022.

Amb tot, Aragonès ha insistit que el conflicte continua, i que, “digui el que digui l’estat espanyol”, el conflicte continuarà “mentre Catalunya no pugui decidir el seu futur de forma lliure i pacífica”. “Poden mirar cap a un altre costat però això no farà que desaparegui el conflicte”, ha insistit,

Publicitat

Opinió

Minut a Minut