Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Andreu recupera les funcions al Parlament després del xoc produït per l’informe sobre les llicències d’edat

|

- Publicitat -

La secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha recuperat les funcions de direcció dels Serveis Jurídics que el passat juliol havia delegat en el lletrat major, Miquel Palomares. Així ho estableix una resolució de la mateixa Andreu publicada al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC). La decisió arriba després d’un xoc amb els lletrats arran de la gestió d’uns informes sobre les llicències d’edat. La secretària general esgrimeix que ha vist que les delegacions de funcions fetes inicialment “no asseguraven poder complir satisfactòriament amb les atribucions que corresponen a la Secretaria General”.

Segons fonts parlamentàries, Andreu havia encarregat als serveis jurídics elaborar un informe sobre les llicències per edat, el règim que permetia que els treballadors de la cambra cobressin sense haver d’anar a treballar els últims anys de la seva vida professional. Com a mínim, quatre lletrats van fer aportacions per a l’informe, que s’entenia que coordinava el lletrat major. En una reunió de lletrats, es constata que hi ha opinions molt diverses i que el desacord dificulta l’elaboració de l’informe. Aleshores, la secretària general del Parlament decideix demanar a un altre lletrat -Ferran Domínguez- que faci un compendi.

Publicitat

De manera no consensuada, segons les mateixes fonts, Domínguez registra el compendi a la cambra. Però aquest informe no hauria estat validat per ningú i, per tant, podria ser que no acabés arribant damunt de la taula de la Mesa.

Arran de tot plegat, a la reunió de la Mesa -que es va celebrar dimecres- es viu tensió entre la secretària general i el lletrat major, fet que fa allargar la trobada. És a partir d’aquest incident que Andreu decideix recuperar les seves atribucions dimecres a la tarda, i elabora una resolució que aquest dijous apareix publicada al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC). Tant Andreu com Palomares van arribar al càrrec a finals de juny escollits per la presidenta del Parlament, Laura Borràs. I un mes després es va establir el repartiment de competències que ara queda suspès.

Segons publica el BOPC, els Serveis Jurídics del Parlament estan integrats pels lletrats i el personal de suport tècnic i administratiu. I entre les seves funcions, hi ha l’assignació de les tasques concretes dels lletrats, l’adscripció d’aquests als òrgans de la cambra i l’organització dels Serveis Jurídics del Parlament. En una altra resolució, Andreu també deixa sense efecte la delegació en el lletrat Antoni Bayona de l’assessorament jurídic especialitzat en qüestions relacionades amb les funcions de la Mesa i la Junta de Portaveus.

La versió d’Andreu és que no ha tret cap competència pròpia ni al lletrat major ni al lletrat Bayona i que, simplement, recupera les atribucions que li són pròpies. Així mateix, fonts properes a Andreu assenyalen que les delegacions eren “excepcionals” ja que cap altre secretari general ho havia fet amb anterioritat. I argumenten que l’objectiu era “fomentar la intervenció” d’altres lletrats de les tasques que són pròpies de la secretària general. Unes delegacions que, segons aquestes mateixes fonts, no han estat enteses ni exercides com Andreu esperava.

El passat gener Andreu va protagonitzar una picabaralla pública amb Bayona sobre les polèmiques llicències per edat. Concretament, el lletrat va dirigir un escrit a la Mesa contra la lletrada major per la gestió de la informació sobre aquest cas i la va acusar d’obstaculitzar les dades que havia demanat el diari ‘Ara’. Unes acusacions que Andreu va negar rotundament.

Borràs va rellevar al juny passat el fins llavors lletrat major del Parlament Xavier Muro, que va ser molt criticat per Junts per la pèrdua de l’escó de l’expresident de la Generalitat Quim Torra. I Esther Andreu, lletrada de fa anys al Parlament, el va substituir.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut