Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Andorra acusa Podemos de “caça de bruixes infundada” per voler incloure el país al llistat de paradisos fiscals

El cap de Govern, Xavier Espot, recorda que Andorra compleix els principis per no ser considerat com a tal: transparència i intercanvi d’informació, lluita contra el blanqueig de capitals i l’homologació internacional

Avatar
Agències 03/02/2021
El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot.

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha respost al plantejament formulat per Unidas Podemos d’incloure el Principat al llistat espanyol de paradisos fiscals qualificant-ho de “caça de bruixes infundada”. Així ho ha manifestat en roda de premsa per presentar els principals acords del Consell de Ministres celebrat aquest dimecres a preguntes dels periodistes, assegurant que es mira la proposta amb “preocupació i molt neguit”, encara que considera que no prosperarà.

Espot considera que la proposta “parteix d’una premissa falsa” i ha recordat que el Principat ha treballat dur per deixar les llistes de paradisos fiscals i que compleix amb els tres principis bàsics per no ser considerat com a tal: transparència i intercanvi d’informació, lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, i l’homologació internacional amb un marc fiscal complet. D’aquesta manera, el cap de Govern andorrà ha defensat que el país compleix amb els sistemes implementats per l’Organització d’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) d’intercanvi d’informació fiscal.

En aquest punt, ha recordat que en l’avaluació del 2019 l’OCDE va qualificar Andorra com un país “molt complidor” i ha informat que s’han respost prop de 500 demandes d’informació amb sol·licitud prèvia, la meitat provinents d’Espanya, segons ha detallat Espot. Així mateix, durant el 2020 s’ha intercanviat informació de manera automàtica amb 95 països; es tenen signats 24 convenis d’intercanvi d’informació fiscal i vuit per evitar la doble imposició, entre els quals hi ha el signat amb Espanya.

En qüestió de lluita contra el blanqueig de capitals, el cap de Govern andorrà ha defensat que es compleixen les recomanacions del Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI) i que el país se sotmet a les avaluacions periòdiques del Moneyval, en les quals reben qualificacions de “molt cumplidor”. En el mateix punt, Espot ha recordat que Andorra té “tipificat el delicte fiscal d’acord amb els estàndards més exigents” i un marc fiscal complet i homologable, com demostra el fet que s’han signat convenis de no doble imposició.

El cap de Govern d’Andorra ha manifestat que hi ha altres països d’Europa que són competitius fiscalment i que capten l’interès d’empreses multinacionals i grans riqueses. En aquest sentit, ha plantejat la pregunta de si la iniciativa d’Unidas Podemos “pretén asfixiar econòmica i socialment el país”, i ha recordat que els països no viuen en autarquia. Així, ha afirmat que Andorra suposa un pol econòmic en una “zona deprimida” i que la mesura perjudicaria a molts ciutadans espanyols, tant als quals viuen al país com als de les zones frontereres.

Per acabar, Espot ha opinat que els ciutadans que decideixen residir a Andorra ho fan per un “cúmul” de raons, més enllà de la competitivitat fiscal que ofereix el Principat. D’aquesta manera ha assenyalat l’alt nivell de seguretat ciutadana, la qualitat del sistema sanitari, la possibilitat d’escollir entre tres sistemes educatius públics i gratuïts -l’andorrà, l’espanyol i el francès- i l’entorn natural privilegiat.

Així, el cap de Govern ha conclòs afirmant que “Andorra és un país seriós, lleial i complidor”.