Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’ANC i Òmnium alerten de la “vulneració de drets massiva” que suposa un cas d’espionatge com el ‘Catalangate’

Els líders de les entitats subratllen que el Catalangate no és un fet aïllat, sinó que és un "atac als pilars de qualsevol democràcia"

|

- Publicitat -

La comissió d’investigació del Parlament sobre el cas d’espionatge ‘Catalangate’ s’ha reunit de nou el matí d’aquest divendres, 5 de maig. La sessió d’aquest divendres ha comptat amb la presència dels dirigents de les dues grans entitats independentistes, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), representada per Dolors Feliu, i Òmnium Cultural, representada per Xavier Antich. Tots dos han denunciat des de la cambra que el ‘Catalangate’ i l’ús indiscriminat del programari espia Pegasus ataca i fa perillar “les bases de la democràcia“.

Feliu, per la seva banda, ha explicat el cas dels 6 membres de l’ANC que van ser espiats il·legalment per l’Estat espanyol, malgrat que l’entitat es regeix pels “principis de l’activisme democràtic i la no-violència”.

Publicitat

El cas d’espionatge, que va ser inevitable, suposa un “abús flagrant de drets fonamentals” i sobre el qual fa falta una investigació que esclareixi els fets i depuri responsabilitats, tal com ha reclamat la presidenta. Tot i la necessitat d’investigar els fets, Feliu ha lamentat que l’Estat espanyol ha estat obstruint activament la investigació del cas, que va ser denunciat per carta a les Nacions Unides. Davant aquests fets, Feliu ha assegurat que a l’Estat “la democràcia està ferida de mort” i ha alertat de l’efecte dissuasiu i desmobilitzador que la repressió, i específicament l’espionatge, busquen en els activistes.

Per la seva banda, el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha remarcat que el Catalangate no és un fet aïllat i ha assegurat que no afecta només els espiats, sinó que és “una vulneració de drets exponencial i massiva a la societat civil mundial”, així com un “atac als pilars de qualsevol democràcia, com són els drets fonamentals a la llibertat d’expressió, d’associació i de reunió pacífica”.

Et pot interessar  Lluís Llach anuncia que es presentarà a les eleccions de l'ANC

El president de l’entitat cultural també ha denunciat que, reprimint entitats com Òmnium, “s’envia un missatge clar a tota la ciutadania organitzada: encara que tot el que facis sigui pacífic, i sigui en exercici dels teus drets fonamentals, corres el risc d’acabar patint repressió indiscriminada”. 

Amb tot, però, Antich ha volgut celebrar que s’estan aconseguint avenços en la investigació, com la incorporació de noves proves a la querella, o el reconeixement d’un jutge a l’obligació d’investigar l’empresa israeliana NSO Group, propietària de Pegasus.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut