Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Amnistia Internacional reclama més transparència de les actuacions policials a Catalunya

|

- Publicitat -

Amnistia Internacional vol impulsar reformes legals i organitzatives per garantir la rendició de comptes de les actuacions dels Mossos d’Esquadra. Amb aquest objectiu, ha impulsat la campanya #MésControl que cerca demanar més transparència i control de les actuacions policials a Catalunya.

Entre d’altres, demana revisar els mecanismes interns de rendició de comptes dels Mossos d’Esquadra, per tal de garantir que cap vulneració de drets quedi impune. En aquest sentit, recomana la creació d’un mecanisme de control extern seguint exemples d’altres països.

Publicitat

També creuen necessari que tots els protocols d’ús de la força i les normes d’ús de les armes siguin públics i ajustats als estàndards internacionals de drets humans. Entre d’altres, reclama revisar les normes d’ús de les pistoles elèctriques i de les llançadores de foam, que tants ferits han deixat a les manifestacions dels darrers anys.

Amnistia Internacional ha recordat que cal garantir els principis de legalitat, necessitat i proporcionalitat i ha alertat que els poders de què disposa la policia poden conduir a greus violacions de drets humans si no s’apliquen de forma adequada. Entre aquests ha mencionat l’ús excessiu de la força, tortures, maltractaments o actes discriminatoris. Ha asseverat que s’han d’investigar de manera “ràpida, imparcial i efectiva” totes les denúncies contra agents policials i que s’ha de fer tant des d’òrgans interns com externs.

Des de l’organització, consideren que cal una reparació adequada per part de l’Estat cap a les víctimes d’aquests actes, així com que els agents responsables retin comptes en l’àmbit disciplinari i, si s’escau, penal.

Et pot interessar  Clatellot d'Amnistia Internacional a Espanya: li recrimina que no investigui prou les vulneracions de drets humans a Catalunya
Publicitat

Opinió

Minut a Minut