Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Amnistia Internacional deixa en evidència Espanya en denunciar l’espionatge amb Pegasus a l’informe anual sobre els drets humans

|

- Publicitat -

L’organització de lluita pels drets humans Amnistia Internacional deixa de nou en ridícul l’Estat espanyol en denunciar violacions de drets humans ocorregudes a Espanya, com l’espionatge amb Pegasus als polítics independentistes, la gestió de les residències geriàtriques durant la pandèmia i els “abusos que empara” la llei mordassa. A la vegada, també lamenta que “es van utilitzar de forma indeguda delictes de formulació imprecisa per a coartar la llibertat d’expressió i de reunió pacífica”. Amnistia ho exposa en el seu darrer informe anual sobre la situació dels drets humans arreu del món, i el qual constata que a Espanya “s’ha agreujat el clima d’impunitat i la manca de rendició de comptes” en alguns àmbits de drets humans.

Amnistia Internacional destaca els fets de la tanca de Melilla del mes de juny, on va morir una vintena de persones migrants, l’ús de programari espia, els abusos que encobreix la llei mordassa i subratlla que les autoritats espanyoles “no van protegir adequadament els drets a la salut i l’habitatge“, com a principals vulneracions dels drets humans comeses a Espanya. “La resposta violenta de les autoritats als intents de creuar la frontera entre Marroc i Melilla va saldar-se amb morts, tortura i expulsions il·legítimes. Es va fer servir programari espia contra figures polítiques catalanes i membres de la societat civil. Persistia la violència contra les dones”, exposa Amnistia en el seu informe, en el que només són algunes de les violacions de drets humans perpetrades per l’Estat espanyol que recull l’organització.

Publicitat

“Va suscitar preocupació l’ús a Espanya del programari espia Pegasus, de NSO Group, que es va fer servir en mòbils de destacades figures polítiques catalanes, periodistes, juristes, i de les seves famílies”, exposa Amnistia. Destaca també el fet que l’aleshores directora del CNI va admetre l’espionatge, i que si bé l’Audiència Nacional està investigant l’espionatge als membres del govern espanyol, les investigacions dels tribunals catalans sobre l’ús de Pegasus contra l’independentisme “han quedat estancades”.

Et pot interessar  La fiscalia demana arxivar la causa contra l'exdirectora del CNI per l'espionatge a Aragonès

En el cas concret de la llei Mordassa, Amnistia Internacional subratlla que el rebuig a la tramitació parlamentària de la reforma d’aquesta norma ha suposat una “oportunitat perduda d’última hora” en matèria de llibertat d’expressió, reunió i manifestació, així com en matèria d’immigració, atès que la llei “segueix avalant les devolucions il·legals a la frontera”.

D’altra banda, a parer de l’entitat l’any 2022 “també ha evidenciat” a Espanya la protecció “insuficient” de les autoritats dels drets econòmics socials i culturals “en un context d’incertesa econòmica”.

L’informe complet pot llegir-se a través d’aquest enllaç.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut