Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Amnistia Internacional alerta que és imprescindible “protegir” els presos del conflicte d’Ucraïna

|

- Publicitat -

Amnistia Internacional (AI) ha demanat “protegir” els presos de guerra del conflicte a l’Europa de l’est de la “curiositat pública” d’acord amb la Convenció de Ginebra. L’entitat subratlla que en el marc de l’enfrontament les autoritats ucraïneses han dut presoners de guerra russos a rodes de premsa per preguntar-los pel seu rol a la invasió. També hi ha hagut vídeos a les xarxes socials que mostraven soldats capturats contactant amb les seves famílies a Rússia. Han aparegut també vídeos de soldats ucraïnesos capturats, tot i que, puntualitza l’entitat, “encara no és clar si aquests tenen sancions oficials”. Joanne Mariner, directora del Programa de Resposta de Crisi d’AI, ha demanat “respecte total” als drets dels presoners de guerra.

“Qualsevol aparició pública pot posar en risc els presoners de guerra quan són retornats al seu país d’origen i també pot resultar problemàtica per a les seves famílies mentre estan detinguts”, ha indicat Mariner.

Publicitat

També ha afegit que l’article 13 de la Convenció de Ginebra “declara explícitament” que els presoners de guerra “han de ser protegits en tot moment, especialment de la curiositat pública”. És “responsabilitat” del poder que deté assegurar que els drets dels presoners són “respectats adequadament des del moment que són capturats”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut