Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

Ambler Moss, el diplomàtic estatunidenc enamorat de Catalunya, mor als 85 anys

|

- Publicitat -

Dia de dol a Catalunya, que ha perdut una de les personalitats estrangeres més enamorada de la terra i que més feina ha fet per visibilitzar la lluita del poble català per un referèndum d’independència. El diplomàtic estatunidenc Ambler Hodges Moss, nascut a Baltimore el 1937, ha mort als 85 anys, deixant enrere un gran llegat.

Moss va arribar a Catalunya el 1962, en plena dictadura franquista, per a exercir de vicecònsol dels EUA a Barcelona. Va estar-hi 4 anys, durant els quals va reunir-se amb membres de l’oposició al règim franquista i va lluitar pel reconeixement del català. Les memòries de la seva estada i lluita van quedar recollides en el llibre (Quatre) Barres i estrelles (Símbol Editors), que compta també amb un pròleg de Jordi Pujol.

Publicitat

Tot i que va haver de marxar de Catalunya per motius laborals, Moss ha mantingut sempre un estret vincle amb la terra catalana. El 1986, va rebre la Creu de Sant Jordi, i anys després va formar part d’institucions catalanes com l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) o el jurat del Premi Internacional Catalunya. Durant aquest temps, també va impulsar l’acord de cooperació entre Florida i Catalunya, fet que va materialitzar-se amb la visita a Barcelona del governador de l’estat, Lawton Chiles, i del president Jordi Pujol a Miami. També va ser l’encarregat de gestionar la trobada entre el president Puigdemont i Jimmy Carter a Atlanta l’abril del 2017, abans del referèndum de l’1-O. Després que aquest se celebrés, ja l’any 2021, Moss va signar el text “Dialogue for Catalonia”, que demanava l’amnistia dels presos polítics i exercir el dret de l’autodeterminació.

De fet, el president Carles Puigdemont ha lamentat profundament la mort del diplomàtic, enviant un mossatge de condol a través de Twitter, expressant que “mai li podrem agrair prou tot el que ha fet per Catalunya i per la democràcia”. L’editorial amb què va publicar el llibre (Quatre) Barres i estrelles també ha informat de l’autor del diplomàtic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut