Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Alsina pressiona a la UE perquè iniciï una investigació sobre el ‘Catalangate’ “per depurar responsabilitats”

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, reclama a la Unió Europea (UE) que es posicioni davant del cas d’espionatge a polítics i activistes catalans i forci una investigació “fins les últimes conseqüències”. “La UE té una oportunitat per reivindicar els seus valors fent un seguiment estricte del que ha passat i facilitant un rendiment de comptes”, ha assenyalat en declaracions a l’ACN. Alsina ho ha dit des de Viena, on aquest dimecres s’ha reunit amb representants de l’ajuntament i de mitjans de comunicació del país. Posteriorment s’ha traslladat a la ciutat de Linz, on s’ha reunit amb el govern de l’Alta Àustria per desenvolupar projectes conjunts amb Catalunya centrats en la digitalització i la innovació.

La consellera ha destacat que el ‘Catalangate’ té una afectació que supera els límits territorials d’Espanya, donat que implica cinc estats membres i cinc diputats del Parlament Europeu. “La UE no pot no posicionar-se, ha de forçar una investigació fins les últimes conseqüències, és un escàndol sense precedents i una vulneració de drets fonamentals que en cap cas es pot quedar sense investigar”, ha assenyalat.

Publicitat

Un afer que, diu, “va més enllà de la reivindicació legítima i democràtica de la possibilitat de votar la independència de Catalunya”, sinó de defensar els “drets i valors fonamentals de la UE”. És per aquest motiu que també exigeix a l’Estat espanyol a moure fitxa: “Si el govern d’Espanya diu que no està assabentat del que ha passat, es tracta d’obrir una comissió d’investigació per esclarir els fets i emprendre les conseqüències polítiques i legals”.

Projectes comuns

Alsina també s’ha desplaçat en tren fins la ciutat de Linz, on s’ha reunit amb el ministre d’Alta Àustria d’Internacional, Negocis, Esport i Turisme, Markus Achtleitner. En la trobada s’ha acordat crear un grup de treball mixt Catalunya-Alta Àustria amb l’objectiu de firmar un memoràndum de col·laboració en matèria de digitalització, innovació i teixit productiu.

Se segueix, així, el camí que ha obert en els darrers mesos la Delegació del Govern a l’Europa Central, amb uns primers contactes amb la regió més rica d’Àustria. “Es tracta de materialitzar projectes prioritaris i veure com els connectem amb el món universitari i àrees d’interès compartit, identificant les prioritats dels dos governs”, ha assenyalat Alsina.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut