Edició 2267

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 09 de octubre del 2024
Edició 2267

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 09 de octubre del 2024

Alsina afirma que a Roma “hi ha interès” per la taula de diàleg

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha assegurat des de Roma que a Itàlia hi ha “interès” per la taula de diàleg. Ho ha fet després de reunir-se amb autoritats eclesiàstiques i persones del legislatiu i l’executiu italià, que ha preferit no detallar. Alsina considera que les reunions han anat “molt bé” i que han trobat “les complicitats que buscaven”. L

Publicitat

La consellera ha explicat que ha transmès el compromís del Govern d’asseure’s a la taula de diàleg a les persones amb qui s’ha reunit. També els ha fet saber que es tracta “d’una nova etapa del conflicte polític encara pendent de resoldre” i que “és molt important tenir-lo a la taula de la Unió Europea i en tot l’espai europeu perquè és un tema rellevant”.

Alsina ha dit que en aquestes trobades s’ha parlat de projectes conjunts, de quina és la situació actual i dels reptes que comparteixen Itàlia i Catalunya i ha assegurat que Itàlia és un país que “segueix especialment de prop el que passa a Catalunya”. Per tot això, entre d’altres, no és “casualitat” que aquest sigui el segon viatge oficial que fa com a consellera d’Exteriors, després de visitar París. “Itàlia per a nosaltres és una prioritat i un aliat. És un país amb qui compartim una història, projectes de futur i reptes mediterranis”, ha afegit.

La titular d’Acció Exterior ha aprofitat aquestes reunions per explicar als assistents italians que Catalunya es troba “en una nova etapa del conflicte”, que és important per a la política europea, i que el Govern català vol compartir la seva posició “sense distorsions” com a part de l’acció exterior.

Només han transcendit oficialment alguns dels participants en aquestes reunions, com ara Ettore Greco, vicepresident de l’Instituto Affari Internazionali (IAI)i think tank especialitzat en relacions internacionals, cooperació i integració europea; autoritats religioses, inclòs el prepòsit general de la Companyia de Jesús, Arturo Sosa Abascal, amb la vista posada en la celebració internacional del 5è centenari de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, i Núria Calduch Benages, secretària de la Pontifícia Comissió Bíblica i la primera dona que ocupa aquest càrrec.

A tots ells i als altres que no s’han fet públics, Alsina ha reconegut que els planteja, perquè li sembla “pedagògic” quan parlen de Catalunya, les recomanacions del Consell d’Europa ja que considera que és una font objectiva per defensar què és una amnistia de facto. També ho “lliga”, ha explicat, amb el segon referèndum d’Escòcia. “Evidentment les relacions entre Londres i Edimburg no són les mateixes que entre Madrid i Barcelona, però allà s’està parlant d’un percentatge sostingut del 60% de suport per a la organització d’aquest referèndum i a Catalunya aquest percentatge sempre l’hem superat per més de 10 punts”, recorda.

Per últim, Alsina, en referència a la visita que farà demà divendres a l’Alguer (Cerdenya) al 33è Aplec Internacional d’Adifolk i on hi assistirà Carles Puigdemont, ha insistit que la notícia no és què hi va a fer Puigdemont sinó “perquè el president Puigdemont pot anar a l’Alguer perquè es pot moure per tot Europa però no pot venir a Espanya”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut