Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Alonso-Cuevillas adverteix que el judici dels atemptats del 17-A “no servirà per establir la veritat”

Segons l’advocat del pare del nen de tres anys que va morir durant l’atemptat, “com menys sensibilitat mostri la justícia espanyola, més motius tindrem per anar a les jurisdiccions estrangeres”

Agències 12/11/2020
Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de la família de Xavi Martínez, el nen de trs anys assassinat a La Rambla el 17 d'agost del 2017, a les portes de l'Audiència Nacional (horitzontal)

L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que exerceix la defensa de la família de Xavier, el nen de tres anys que va morir als atemptats del 17A, ha criticat que “s’estan generant motius de nul·litat” del judici que aquest dijous celebra la tercera sessió a l’Audiència Nacional, que considera que “no servirà per establir la veritat. “Com menys sensibilitat mostri la justícia espanyola a les víctimes, més arguments tindrem per anar a les jurisdiccions estrangeres”, ha amenaçat. El pare del nen, Javier Martínez, ha dit que està “trist” per l’evolució del judici. “Vull que la mort del meu fill serveixi per a alguna cosa”, ha manifestat abans d’entrar a la sala.

Martínez ha dit que de les preguntes que ha fet durant els darrers tres anys es desprèn que “hi ha coses que han fallat” que vol que s’esclareixin al judici. En aquest sentit, ha dit que no ho pot demostrar, però que entre altres coses li ha arribat que la casa d’Alcanar la va fer explotar el servei secret del Mossad. “No aconsegueixo que vinguin a declarar”, ha lamentat.

“Com sabien els serveis secrets que la casa existia? Quant de temps portaven els nois a Alcanar? Com van poder comprar els explosius si una normativa europea diu que es vigilin les compres? Com va anar sola la furgoneta de l’imam. Com va respondre el mòbil l’imam si estava mort? Qui va contestar? Hi ha alguna persona més a la cèl·lula?”, s’ha preguntat.

També ha reiterat que manquen representants polítics en el judici i ha demanat més col·laboració entre els cossos policials. “Les 16 persones assassinades es mereixen alguna cosa. Si no serveix per això aniré on calgui. Vull saber la veritat, perquè és per tothom”, ha dit. “Que el teu govern no vulgui investigar l’assassinat del teu fill… on està la democràcia?”, ha reblat.

Alonso-Cuevillas, que va presentar un escrit aquest dimecres que va ser rebutjat, ha criticat que no es permetin fer qüestions prèvies. “No tindria lògica que es donessin més garanties a un procés de garanties inferiors i no a un procés per delictes més greus”, ha dit. “No ens deixa parlar”, ha lamentat sobre l’actitud del jutge.