Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Almenys 150 civils van ser assassinats per falangistes a Belchite

|

- Publicitat -

L’associació Mariano Castillo Carrasco ha impulsat l’obertura d’una fossa que ha permès demostrar la massacre que La Falange va dur a terme a Belchite dos dies després que esclatés la Guerra Civil Espanyola. Les forces colpistes van detenir i afusellar al voltant de 400 persones, segons ha afirmat un dels testimonis membre de la Falange.

Segons les declaracions del falangista, que va ser detingut pels republicans, els colpistes van executar al voltant de 200 persones a l’interior del cementiri, i unes altres 200 a fora, entre les quals s’ha trobat 150 civils.

Publicitat

Com ha explicat un dels arqueòlegs que està duent a terme les tasques d’identificació dels cadàvers: “gairebé totes les víctimes eren veïns de Belchite”. Alguns dels cadàvers tenien les mans i els peus lligats a l’esquena. De fet, com ha relatat el testimoni les forces franquistes, quan van retornar al municipi després de guanyar la guerra, van adonar-se de l’horror que va tenir lloc a Belchite.

Aquest poble va ser un dels que va rebre més atacs durant la Guerra Civil Espanyola, fins al punt que el dictador va decidir que no reconstruiria el poble, sinó que n’aixecaria un de nou als voltants.

Les tasques d’exhumació dels cadàvers s’estan duent a terme amb la finalitat d’identificar les víctimes, però l’estat de les restes, així com el fet que molts dels descendents van exiliar-se o ja són morts dificulta la tasca de reunir víctimes i familiars. L’avenç positiu en la memòria històrica causat per l’obertura de la fossa, no obstant això, succeeix moltes dècades després dels fets i evidencia que encara hi ha molt camí per recórrer en el segon país mundial en nombre de desapareguts, després de Cambodja.

Et pot interessar  ERC demana concrecions al govern estatal en la conversió de la comissaria de Via Laietana en un "lloc de memòria"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut