Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Allau de reaccions a la condemna de Baños per plantar cara al feixisme

|

- Publicitat -

La condemna d’un jutjat de Madrid a l’exdiputat de la CUP, Antonio Baños, per no respondre les preguntes de Vox en el judici de l’1-O ha comportat una allau de missatges a la xarxa. Diverses personalitats i entitats de l’independentisme han condemnat aquest judici polític. Cal recordar que la titular d’aquest jutjat penal, Hortensia De Oro-Pulido, li va negar la possibilitat de declarar en català a l’acusat.

La companya de judici i diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, va ser condemnada pel Tribunal Suprem a una multa de 13.500 euros per un delicte de desobediència greu, però no la va inhabilitar. En una piulada, Reguant ha titllat de “sense sentit” la diferència entre les condemnes i ha recordat que estaven processats per un mateix delicte. “La conclusió és la mateixa: no contestar al feixisme, mai no pot ser considerat delicte. Amb tu, Antonio!”, ha assegurat la cupaire.

Publicitat

La CUP, antic partit de Baños, també li ha dedicat un missatge de suport. “La complicitat del poder judicial amb l’extrema dreta és això a l’Estat espanyol. Estem amb tu, Antonio!”, han publicat.

El president a l’exili Carles Puigdemont ha insistit que en una democràcia, l’extrema dreta no exerciria mai d’acusació particular. “Tampoc es condemnaria a ningú per fer l’exercici democràtic de no legitimar-los. A Espanya sí. Fins i tot sentenciant penes diferents pel mateix suposat delicte”, ha denunciat en un tuit.

L’excupaire Mireia Boya també ha assenyalat la diferència entre les condemnes d’un judici que no hauria d’haver existit. “La presó deu ser el plus per voler declarar en català en un jutjat penal de Madrid o com va això?”, ha qüestionat en referència a la determinació de Baños per no canviar al castellà.


L’Assemblea Nacional Catalana s’ha solidaritzat amb l’excupaire i ha avisat que “cap tribunal espanyol ni cap partit d’extrema dreta” podran “engarjolar” la seva dignitat.

“Així funciona la justícia a l’Estat espanyol: l’extrema dreta campa lliure i els demòcrates es condemnen. Estem al teu costat”, ha denunciat Òmnium Cultural.

Et pot interessar  ERC, Comuns i CUP signen un compromís per a no pactar amb Vox ni amb Aliança Catalana
Publicitat

Opinió

Minut a Minut