Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Pinça valenciano-balear per aconseguir fons europeus i per demanar PCR gratuïtes per reactivar el turisme

|

- Publicitat -

Les Illes Balears i el País valencià plantejaran al Gobierno una proposta conjunta per ser finançada amb els fons Next Generation de la UE que té com a objectiu impulsar l’economia blava a la Mediterrània. Així ho han anunciat aquest dimecres la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una roda de premsa al pati gòtic de la Generalitat Valenciana. Ambdós presidents han explicat que l’objectiu d’aquesta proposta conjunta, que inclou projectes en diferents eixos, és sumar esforços i enfortir les actuacions que es financin amb els fons europeus i multiplicar-ne l’impacte a través de l’agregació. «En un estat plural i divers, els territoris mediterranis hem d’unir forces per fer de motor», ha afirmat Armengol, que també ha reivindicat la capacitat de les comunitats perifèriques de generar progrés i ha recordat que, juntes, les Illes Balears i el País Valencià sumen «un PIB superior als 150.000 milions d’euros», un 12,5 % del PIB estatal. A més de ser «dues comunitats amb molta potència econòmica», tenen «problemes comuns i és per això que aquesta aliança de treball té com a objectiu aprofitar estratègies d’actuació conjuntes».

Aquesta realitat, sumada a la capacitat de cooperació és una oportunitat per desenvolupar propostes com la que es presenta avui, que suposa la modernització dels sectors lligats a la mar, la protecció de la biodiversitat i la sostenibilitat ambiental. En aquest sentit, el president de la Generalitat Valenciana ha destacat que l’«aliança» és «estratègica», necessària per aprofitar de la manera més eficient els recursos que la UE posa a disposició dels governs, i respon a un «alineament comú» en interessos i també a la coincidència d’enfocament en la manera d’abordar la superació de la pandèmia de la COVID-19.

Publicitat

Puig ha anunciat a més que el diàleg i la col·laboració institucional tindrà la seva continuïtat aquest estiu, amb una cimera valenciano-balear, que se celebrarà, si les circumstàncies epidemiològiques ho permeten, a les Balears els mesos de juny o juliol, i que s’obrirà a la participació d’agents socials, universitats i empreses.

La iniciativa «Economia blava per a la Mediterrània» contempla la creació d’un clúster logístic intermodal, l’impuls al transport sostenible, al corredor mediterrani i a la connexió Madrid-València-Palma. Inclou actuacions com la formació en logística, en eficiència energètica per a personal especialitzat, l’aplicació d’intel·ligència artificial per millorar la seguretat marítim. També preveu l’adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat des d’una perspectiva mediterrània, redefinir el model turístic i reactivar i modernitzar el sector i accions de formació professional.  La proposta «Economia blava per a la Mediterrània» s’emmarca dins el que la Unió Europea defineix com a prioritats per als fons Next Generation, perquè s’enfoca en la transició ecològica, la conservació de la biodiversitat i la innovació.

Pel que fa a la reactivació de l’activitat turística, Armengol i Puig han demanat que les proves diagnòstiques negatives que s’hagin d’acreditar per poder viatjar siguin gratuïtes per a la ciutadania i se financin per part de la Unió Europea per evitar discriminació. D’aquesta manera, s’evitaria que es produeixin diferenciacions per raons econòmiques a l’hora de poder viatjar i es garantiria el dret a la mobilitat. La presidenta ha defensat aquesta mesura com una eina més de reactivació de l’economia, que evitaria desigualtats econòmiques entre la ciutadania a l’hora de viatjar i que «afavoriria i facilitaria la tan desitjada mobilitat».

Publicitat

Opinió

Minut a Minut