Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Alcaldes a TikTok: qui són i com comuniquen?

|

- Publicitat -

TikTok s’ha consolidat com una de les xarxes socials més populars al món. Des de la comunicació política s’ha vist en ella una bona oportunitat per arribar a un nou públic amb llenguatges i narratives diferents. Per això, partits, líders polítics i fins i tot institucions -com ara ministeris, presidents de governs o diputacions- s’han llançat a la xarxa del vídeo breu però impactant. Ara bé, què es fa des del món local? Hi ha alcaldes en aquesta plataforma?

La resposta és afirmativa: hi ha alcaldes que des de fa un temps han apostat per comunicar l’acció de govern i treballar la seua notorietat i el seu lideratge a TikTok. I a Catalunya tenim un bon grapat d’exemples. Alguns ho fan amb més gràcia -entenent el llenguatge visual de la xarxa- i d’altres amb menys, amb vídeos que reaprofiten d’altres xarxes o passant-se de “moderns”. A continuació us mostrem 20 alcaldes catalans que han optat per comunicar a través de TikTok:

Publicitat

1) ADA COLAU és l’alcaldessa amb més seguidors en aquesta xarxa (5662 a l’hora d’escriure aquestes línies). El seu compte és molt recent, ja que va publicar el seu primer vídeo el 23 de setembre, fent-lo coincidir amb les festes de la Mercè de Barcelona. Des d’aleshores ha publicat 9 vídeos en què aposta principalment per mirar a càmera explicant propostes i accions, encara que també comparteix vídeos del backstage d’actes i talls de declaracions en mitjans. Amb pocs vídeos -i pràcticament un mes de vida a la plataforma- ja acumula 50.996 likes.

2) JOAN PLANA és l’alcalde de Roses i és el segon amb més seguidors en aquesta xarxa (1.038). El març de 2019 va penjar el seu primer vídeo, però no va ser fins al juny del 2020 quan va començar a comunicar políticament a través de la plataforma. A hores d’ara acumula 74 vídeos a través dels quals detalla l’activitat institucional d’una manera propera, aconseguint 5210 likes. Recentment, ha compartit un vídeo explicant que era el segon alcalde amb més seguidors i animant a seguir-lo per superar a Ada Colau.

Podeu veure-ho clicant ací

3) SERGI PEDRET és l’alcalde de Riudoms i és el tercer amb més seguidors (780). Als seus vídeos mostra moltes de les activitats que es realitzen al municipi, com ara els tornejos, les festes, o manteniment de carrers. Dels 25 vídeos que ha publicat, en tan sols 2 ell és el protagonista, adreçant-se a la ciutadania. Tot i que a començaments de 2022 tenia més periodicitat, darrerament l’ha reduït, compartint un contingut al mes. Acumula 1.850 likes.

4) GEMMA BADIA és l’alcaldessa de Gavà i la quarta amb més seguidors (746). Després d’Ada Colau, és la segona amb més likes (12.400), ja que un vídeo sobre l’obertura de la platja per a gossos es va viralitzar aquest estiu, amb més de 274.500 visualitzacions. Al seu compte aposta per molts vídeos en què ella explica mesures adoptades, amb l’escenari de fons que guarda relació amb el que narra, fugint dels despatxos. Sol publicar un parell de continguts al més, però tots cuidats i treballats.

Podeu veure-ho clicant ací

5) ANNA MARIA MARTÍNEZ és l’alcaldessa de Rubí i la cinquena amb més seguidors (482). El gener de 2021 va obrir el seu compte i des d’aleshores, al llarg de 69 vídeos ha anat mostrant l’acció de govern de diferents formes: mostrant les accions que es fan al municipi (visibilitzant-se pràcticament sempre) i explicant posicionaments o mesures directament a l’espectador. Inclou músiques que són tendència per ser premiat per l’algoritme.

6) MARC PUIGTIÓ és l’alcalde de Sant Julià de Ramis i el sisè en nombre de seguidors (431). Ara bé, és el que més vídeos ha publicat, ja que des que va obrir el compte l’agost de 2020, ha compartit 81, on intercala la seua faceta professional d’alcalde, amb molts moments de l’àmbit personal.

7) NÚRIA MARIN és l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i la presidenta de la Diputació de Barcelona. No obstant això, el seu TikTok el fa servir com a eina de comunicació únicament municipal. Amb 306 seguidors i 10 vídeos, treballa la seua notorietat al municipi, mostrant els actes que es fan i als quals acudeix com a alcaldessa, visibilitzant-la molt propera amb la gent.

8) ORIOL BOSSA és l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat. Des que el passat mes de juny va ser investit alcalde, ha intensificat significativament la seua comunicació a través d’aquesta xarxa, on ara té 291 seguidors i ja acumula 2269 likes. Juga molt amb el llenguatge visual i els efectes que ofereix la plataforma per mostrar un contingut atractiu mentres explica accions i propostes municipals.

Podeu veure-ho clicant ací

9) IGNASI GIMÉNEZ és l’alcalde de Castellar del Vallès. Té 270 seguidors i 16 vídeos publicats on explica els avanços i les mesures adoptades al municipi. Però crida l’atenció que des de gener de 2022 no haja tornat a compartir cap contingut, ja que ho feia de manera prou constant.

10) PAU RICOMÀ és l’alcalde de Tarragona i té 203 seguidors a la xarxa. Va publicar el seu primer vídeo el passat mes d’agost, amb motiu de les festes de Sant Magí. Des d’aleshores mostra actes i accions que es fan al municipi, tot i que també es deixa veure de forma més simpàtica fent trends o efectes típics de TikTok.

Podeu veure-ho clicant ací

Altres alcaldes que també tenen compte de TikTok són Pilar Díaz (Esplugues), Pere Granados (Salou), Ruben Guijarro (Badalona), Meritxell Roigé (Tortosa), Miquel Pueyo (Lleida), Jordi Gaseni (L’Ametlla de Mar) i Carlos Cordon (Cerdanyola).

S’observa una tendència clara entre els alcaldes que fan servir TikTok i la mida de la població: el 77% dels mencionats són representants de municipis de més de 20.000 habitants (a excepció de Roses, que en té 19.921 habitants). Per tant, com més gran és el municipi, més necessitats es té des de les alcaldies d’arribar a nous públics, i per això s’opta per nous formats i noves plataformes, com ara TikTok.

Ara bé, no és necessari ser l’alcalde d’un gran municipi perquè els vídeos tinguen moltes visualitzacions i engagement i es viralitzen. Prova d’això és que després dels d’Ada Colau, els alcaldes que més likes han rebut són Gemma Badia (Gavà), Joan Plana (Roses) i Marc Puigtió (Sant Julià de Ramis).

Finalment, si ens fixem en els deu alcaldes amb més seguidors, veiem com quatre són d’ERC, quatre del PSC, un de Junts i un d’En Comú Podem. I és que des d’ERC i el PSC s’està fent una aposta per aquesta xarxa en l’àmbit municipal, encapçalada pels socialistes, que es diferencia prou de la resta de partits.

S’animaran més alcaldes a comunicar a través de TikTok d’ací al maig? Possiblement. N’estarem al cas.

*Si coneixes algun alcalde/ssa d’àmbit català que faça servir aquesta xarxa i no haja sigut esmentat en aquest llistat, fes-nos-ho arribar a través dels comentaris!

Teresa Ciges és una periodista especialitzada en comunicació política i estratègia digital

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut