Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Albiach veu “imprescindible” l’amnistia i apel·la a la “intel·ligència política” de Junts

La líder dels comuns diu que al PSOE "li falta valentia" i que "se l'ha d'arrossegar" en les negociacions

|

- Publicitat -

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, veu “imprescindible i necessària” l’amnistia i apel·la a la “intel·ligència política” de Junts. En una entrevista amb l’ACN, ha advertit els de Jordi Turull i Laura Borràs que estan “davant d’una responsabilitat històrica” i que tenen “la possibilitat de ser una força determinant” en la legislatura. “Ens han dit que es posen a negociar, confio en la seva paraula i crec en la seva responsabilitat”, ha dit. De fet, s’ha mostrat optimista amb les negociacions perquè hi ha “bona predisposició per totes les parts”. També ha dit que al PSOE “li falta valentia”, i no només en la carpeta nacional: “Sempre veiem com els socialistes no fan, sinó que se l’arrossega o se l’obliga a fer”.

Sobre Junts, la líder dels comuns ha dit que el partit de Jordi Turull “ve de l’antiga Convergència” i que, per tant, “saben fer política, tenen molta escola i han negociat molt a banda i banda amb el partit que toqués a Espanya”. “Estem davant d’una responsabilitat històrica, tenen la possibilitat de ser una força determinant aquesta legislatura i, per tant, confio en la seva intel·ligència política”, ha conclòs.

Publicitat

De fet, Albiach creu que “s’ha caricaturitzat” Junts i considera que “no són imprevisibles”. “Tenen moltes negociacions a les esquenes”, ha afegit.

La líder dels comuns ha assenyalat que la de l’amnistia és la primera carpeta que s’ha posat damunt la taula de la negociació i que Jaume Asens, que lidera les negociacions, li ha transmès que hi ha “molt bona predisposició per totes les bandes”. Albiach ha assegurat que l’amnistia és “el que permet un nou començament per a Catalunya”. Més enllà d’això, alerta que no es pot donar “una segona oportunitat” a qui vol “arrasar amb Catalunya i tot el que faci olor de català” en una hipotètica repetició electoral.

Pel que fa al PSOE, admet que no s’han pronunciat “obertament” de manera favorable a l’amnistia, però argumenta que “tampoc ho ha fet en qüestions anteriors” que després ha acabat executant, com els indults, la reforma de la sedició o la taula de diàleg. “Sempre veiem com el partit socialista no fa, sinó que se l’arrossega o se l’obliga a fer”, ha remarcat. D’altra banda, ha destacat que el PSOE “forma part de la negociació”, també amb ERC, Junts i Sumar-ECP.

Et pot interessar  Vilagrà, sobre l'intent de l'Audiència d'aturar l'amnistia: "No és cap sorpresa"

Preguntada per quin ha de ser l’abast de l’amnistia, Albiach ha dit que es treballa amb una llista amb 600 encausats de l’1-O enviada per Òmnium, però no es tanquen les portes “a res”. Així, si els encausats del 9-N han de ser coberts per aquesta amnistia o no, “ha de formar part de la negociació”. En tot cas, sí que creuen que ha de cobrir “els líders del procés, els organitzadors de l’1-O i les bases”. També creu que es pot abordar si els policies de l’1-O s’hi han de veure beneficiats, ja que normalment les amnisties engloben les dues bandes del conflicte, tot i que un sindicat policial ja ho ha rebutjat.

Albiach també ha recordat que queda fora de la llista de represaliats d’Òmnium l’expresidenta del Parlament Laura Borràs, condemnada per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). “Els fets pel qual ella ha estat condemnada no estan relacionats amb l’1-O”, ha dit.

Pel que fa als tempos polítics, la dirigent dels comuns creu que s’ha de deixar que la negociació “camini”. Tot i això, recorda que una iniciativa sobre l’amnistia es podria tramitar per urgència o lectura única per a “accelerar” el ritme. En tot cas, perquè això fos possible, les negociacions “han d’arribar molt madures”. Albiach també creu que la fórmula final d’amnistia hauria de ser “compartida” per totes les forces i, per tant, no partir de propostes que ja havien estat sobre la taula i, fins ara, tombades.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut