Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Això és el que volien amb els indults: Sánchez demana a ERC i Junts que “defensin el pacte constitucional”

Casado demana la dimissió del president espanyol i que convoqui eleccions

Agències 23/06/2021
Pedro Sánchez, aquest matí parlant dels indults al Congrés dels Diputats. | Congreso

Els indults als presos independentistes han protagonitzat aquest dimecres novament la sessió de control al govern espanyol amb 9 preguntes dirigides a l’executiu sobre la qüestió. Tres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha admès que els indults “no resolen” el conflicte, però ha aprofitat la sessió per demanar a ERC i JxCat que més enllà de la seva militància independentista “defensin el pacte constitucional, la legalitat democràtica i l’Estatut d’autonomia”. Ha insistit a situar l’Agenda per al Retrobament com a eix del diàleg amb la Generalitat i ha advertit les formacions independentistes que l’autodeterminació “no és constitucional”.

Sánchez ha obert la sessió amb un intercanvi de retrets amb el líder del PP, Pablo Casado, que ha assegurat que el president espanyol està “electoralment mort” perquè ha “enganyat els espanyols” i “ha deixat Espanya en mans dels que la volen destruir”. “Qui es creu que és?”, ha preguntat Casado, que ha advertit que el PP “no permetrà” que “decideixin per la porta del darrere el que hem de decidir tots els espanyols”. El líder del PP ha anat més enllà i per primera vegada li ha demanat la dimissió per la concessió dels indults. “Si li queda alguna cosa de dignitat hauria de dimitir avui mateix”, ha sentenciat després d’haver-lo acusat un cop més d’haver “traït” els espanyols. A la seva rèplica, Sánchez ha recordat al líder del PP que les seves iniciatives contra els indults de l’última setmana han obtingut fracassos sonors al Congrés. L’última, ahir mateix, va rebre 192 vots en contra. Ha acusat el líder dels populars d’insultar tothom: “els bisbes catalans i els empresaris catalans, que li donen voltes al que vostè ha demostrat”. Per contra, segons Sánchez, el govern espanyol ha de decidir fer un pas endavant i posar en marxa uns indults que són una mesura “valenta i reparadora”, que reduirà “la discòrdia política i territorial”.

Sánchez també ha respost una pregunta del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que li ha demanat que treballi per posar punt final a la “repressió”. Ha recordat les actuacions del Tribunal de Comptes, del Poder Judicial i la continuïtat de la “llei mordassa’, i ha advertit que “no seran un govern d’esquerres real mentre hi hagi gent colpejada per manifestar-se pacíficament, i això en aquest país encara passa”.

En la seva resposta, Sánchez ha insistit que “l’autodeterminació no és constitucional”. “No podem seguir fraccionant la societat catalana, l’hem de començar a unir”, ha dit, i “la unió basada en la llei fa el nostre país més fort”, igual que “la comunitat d’afectes, respecte i convivència fan més forts el conjunt de la societat catalana i espanyola”. “Jo no els convenceré que la millor solució no és la independència”, ha sentenciat, “però a ERC i a JxCAT els demano que defensin el pacte constitucional, la legalitat democràtica i l’Estatut d’autonomia”, perquè cal “construir concòrdia i la convivència” i “tant Catalunya com Espanya es mereixen un nou temps”.

El president espanyol també ha respost una pregunta de la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, que s’ha preguntat quin és el Pedro Sánchez “real” i li ha recordat que dilluns el Consell d’Europa va aprovar un informe “demolidor” que posa de manifest “que a Espanya hi ha presos polítics i exiliats, repressió, una macrocausa contra l’independentisme i que es fusiona política i poder judicial”. “Si vostè realment estima els ciutadans de Catalunya i el que diu no és propaganda, entenc que està disposat a tirar endavant a la llei d’amnistia, acceptar el retorn dels exiliats, acabar amb la repressió, situar-se la via escocesa i fer un referèndum pactat i respectar-ne el resultat”, ha apuntat Nogueras, que ha acabat la seva intervenció llegint la part del poema de Miquel Martí i Pol que el president espanyol va obviar al Liceu, on el poeta recorda que “tot està per fer i tot és possible”.

A la seva rèplica Sánchez ha admès que els indults “no resoldran el que passa a Catalunya, perquè això ha de sorgir d’una reflexió de totes les parts implicades a la societat catalana”, però ha insistit que vol obrir “un nou temps de concòrdia, convivència i reparació a Catalunya”. “Després d’aquesta pandèmia tots hem après la importància de conviure, treballar units”, ha dit, i malgrat que “hi haurà molta gent que tingui reserves” als indults, “demano “comprensió i magnanimitat perquè el desafiament val la pena”.